Maria Prymatšenkon satumainen maailma

Ars Nova
27.4.−2.9.2018

Maria Prymatšenko (1908–1997) on Ukrainassa suuresti arvostettu ja rakastettu taiteilija. Kesällä 2018 tämän itseoppineen taiteilijan värikästä ja iloa herättävää tuotantoa nähdään ensimmäistä kertaa Suomessa. Turussa toimivan Aboa Vetus & Ars Novan tuottamassa näyttelyssä esitellään taiteilijan vesiväri- ja guassimaalauksia. Teokset kuuluvat Ukrainan kansantaiteen museon kokoelmaan Kiovassa. Prymatšenkon ura oli pitkä ja jatkui aina vuoteen 1997 saakka.

Maria Prymatšenkon maalaukset ovat täynnä mielikuvitusta ruokkivia yksityiskohtia. Linnut, leijonat, elefantit ja lukuisat muut eläimet marssivat teoksissa yksissä tuumin kuva-alan poikki. Taiteilijan tuotantoon kuuluu myös suuri kirjo ilmeikkäitä fantasiaeläimiä. Kukka- ja lintumaalauksissa näkyy Prymatšenkon läheinen suhde luontoon sekä ukrainalaiseen kansanperinteeseen, josta hänen maalauksiensa kuvasto usein kumpuaa.

Talonpoikaiselämää kuvaavissa maalauksissaan Prymatšenko nostaa ihmiset eturiviin: teoksissa paimennetaan eläimiä, korjataan viljaa, kehrätään pellavaa ja käydään vieraisilla. Taiteilijan kuvaama aurinkoinen maaseutu kukoistaa ja tuottaa runsasta satoa.

Maria Prymatšenko syntyi vuonna 1908 Bolotnian kylässä Ukrainassa. Hän oppi perheeltään perinteisiä käsityötaitoja ja ilmaisi rikasta fantasiamaailmaansa piirtämällä ja maalaamalla. Vuonna 1936 Prymatšenko kutsuttiin Kiovaan ammattimaisesti työskentelevän kansantaiteilijayhteisön jäseneksi. Ryhmän tähtäimenä oli ensimmäinen kansallinen kansantaiteen näyttely, joka kiersi Kiovassa, Moskovassa ja Leningradissa. Pian Prymatšenkon teoksia vietiin näyttelyihin eri puolille Eurooppaa. Vuonna 1937 niitä nähtiin Pariisin maailmannäyttelyssä.

Toisen maailmansodan syttyessä Maria Prymatšenko palasi Kiovasta kotikyläänsä. Seuraavan kerran hän toi teoksia yleisön nähtäville 1960-luvulla. Vesivärien vaihtaminen guassiin mahdollisti entistäkin voimakkaamman väri-ilottelun ja tarkkapiirteisemmän ilmaisun, ja Prymatšenko nousi Ukrainassa maankuuluksi taiteilijaksi.

Näyttelyn ovat kuratoineet Aboa Vetus & Ars Novan amanuenssi Silja Lehtonen ja museonjohtaja Johanna Lehto-Vahtera. Ukrainan kansantaiteen museon kokoelmassa on yli 600 Maria Prymatšenkon teosta, joista näyttelyn maalaukset on valittu. Tämä on ensimmäinen kerta, kun Ukrainan kansantaiteen museo lainaa Prymatšenko-kokoelmaansa kuuluvia teoksia ulkomaille tässä laajuudessa. Näyttelyhankkeen aikana on tehty tiivistä yhteistyötä Suomen Ukrainalaiset -yhdistyksen kanssa.

Opastettuja kierroksia ja ohjelmaa

Opastettuja kierroksia näyttelyyn on tarjolla joka lauantai ja sunnuntai klo 12.15 ja kesäkaudella päivittäin. Näyttelyssä on jaossa väritystehtävä, jolla saa toteuttaa oman versionsa Prymatšenkon Sikakaunottaresta. Äitienpäivänä 13.5. äitien pääsyliput ovat puoleen hintaan ja ohjelmaan kuuluu opastettu kierros ja satumainen maalaustyöpaja. Kesäkuussa museon Omatila-galleria muuntuu kirjailu- ja huopatyöpajaksi, jonka seinät värittyvät yleisön käsissä. Lisätietoa tulevista tapahtumista.

Näyttelyn yhteistyökumppanina toimii:

Näyttelyn yhteistyökumppanina toimii Marimekko.

Maria Prymatšenko: Jänisten ja lintujen kevätjuhla, 1968, guassi paperille, 60 x 84 cm, Ukrainan kansantaiteen museo.
Maria Prymatšenko: Karhut mehiläistarhassa, 1965, guassi paperille, 57 x 80,5 cm, Ukrainan kansantaiteen museo.
Maria Prymatšenko: Sikakaunotar, 1965, guassi paperille, 60 x 85 cm, Ukrainan kansantaiteen museo.
Maria Prymatšenko: Pikkupaimenet, 1959, guassi paperille, 60 x 80 cm, Ukrainan kansantaiteen museo.
Maria Prymatšenko: Suuri riita, 1936, vesiväri paperille, 30 x 41 cm, Ukrainan kansantaiteen museo.
Maria Prymatšenko: Ushatka on saalistanut ravun, 1983, guassi paperille, 61 x 65,5 cm, Ukrainan kansantaiteen museo.
Maria Prymatšenko: Vihreä elefantti, 1936, vesiväri paperille, 30 x 41 cm, Ukrainan kansantaiteen museo.