Lumoava minimaailma

Omatila
29.1.−6.3.2016
Puutorin vessa, 2011. Kuva Juuli Kangasniemi / Aboa Vetus & Ars Nova

Lumoava minimaailma -näyttely esittelee Raunistulan nukkekotikerhon jäsenten luomia pienoismaailmoja. Omatila-galleriassa esillä on kerholaisten tekemiä nukkekoteja, pienoishuoneita eli roomboxeja sekä valtavat määrät minikokoista esineistöä. Näyttelyssä välittyy nukkekotiharrastuksen lumo.

Mikä tahansa taipuu miniatyyrimittakaavaan

Harrastajien käsissä syntyy mitä hienoimpia esineitä. Omatila-galleriassa voi ihastella minikokoisia Alvar Aallon huonekaluja, hetekoita, bajamajoja ja jopa pikkuriikkisiä nukkekodin nukkekoteja. Pienoishuoneisiin uppoutumalla pääsee tutustumaan niin lääkärin vastaanottohuoneeseen, kerrostalon vinttiin, 1950-luvun lastenkotiin, keijujen maahan kuin baarin vessaankin. Turkulainen kävijä tunnistaa ainakin harrastajien yhteistyössä valmistaman Puutorin vessan, joka hämmästyttää näköisyydellään.

Oivalluksia ja onnistumisia

Nukkekotiharrastajalle roska on aina aarre: esimerkiksi suklaamunan sisältä löytyvästä muovikotelosta voi askarrella vaikkapa pallogrillin nukkekodin terassille. Käsin tekeminen, oivallukset ja onnistumiset pitävät miniatyyrimittakaavasta innostuneen mielenkiintoa yllä.

Näyttelyn kanssa samanaikaisesti Aboa Vetus & Ars Novassa esillä on Nukkekoteja Lontoon Victoria & Albert Museum of Childhoodin kokoelmasta -näyttely. Satojen vuosien aikana nukkekodit eivät ole menettäneet lumoaan, vaan 2010-luvulla harrastus on kenties suositumpi kuin koskaan. Suomessakin toimii suuri määrä harrastusyhdistyksiä ja kerhoja, joissa käsillä tekemisen riemun pääsee jakamaan muiden kanssa.

Omatila-galleria sijaitsee museon ensimmäisessä kerroksessa ja sinne on vapaa pääsy aina museon aukioloaikoina.