Lilli Haapala: Blues

Takkahuone
30.6.−8.11.2020

Kuvataiteilija Lilli Haapalan uusi installaatio Blues on osa taiteilijan monivuotista projektia, jossa hän tarkastelee utopiaa eri näkökulmista. Haapalaa kiinnostaa unelmien syntyprosessi ja mielikuvien suhde todellisuuteen.

Mustat verhot rajaavat Takkahuone-galleriaan pelkistetyn tilan. Hämärää huonetta valaisee kaksi videokuvaa: toinen katossa ja toinen lattiassa. Toinen videoista heijastuu lattialla olevaan vesialtaaseen ja sitä kautta viereiselle seinälle. Altaaseen tippuvat pisarat hajottavat kuvajaisen ja luovat uusia kuvioita. Teoksen äänimaisema virittää erilaisia tunnelmia.

Videokuvat ovat kuin pyöreitä ikkunoita. Näkymät alkavat syvältä meren pohjasta ja vievät planetaaristen maisemien kautta toisiin todellisuuksiin. "Blues-teoksen sävy on poeettinen ja surrealistinen. Sen taustalla vaikuttavat nykyaikaa leimaavat melankolia ja ilmasto-ongelmat ja toisaalta pyrkimys vapautua niistä", Haapala kertoo.

Utopia suuntautuu unelmoiden tulevaisuuteen. Dystopia piirtää epätoivottavan uhkakuvan. Blues-teoksessa on kyse näistä molemmista. Se on esitys ihmisen kehityksestä ja yhteydestä luontoon.

Taiteilija on kiinnostunut siitä, miten eri aikoina ihminen on tutkinut ja selittänyt maailmankaikkeutta. Haapalaa inspiroivat filosofi Gaston Bachelardin ajatukset siitä, miten luonnon elementit ohjaavat mielikuvitustamme. Bachelardin mukaan vesi toimii tunteiden varantona ja kutsuu unelmoimaan. Katsoessamme vettä mietiskellen, emme katso vain kuvajaista sen pinnalla vaan myös veden syvyyksiin, jossa aukeaa oma maailmansa. Miten luontosuhde vaikuttaa unelmiimme nyt? Entä tulevaisuudessa? Voiko ihminen vieraantua luonnosta jollain peruuttamattomalla tavalla?

Taiteellisella työskentelyllään Haapala osallistuu posthumanistiseen keskusteluun, joka etsii vaihtoehtoisia tapoja ymmärtää ihmisen ja luonnon välistä suhdetta. Siinä ihminen ei määrity vastakkaisessa ja hierarkkisessa suhteessa ei-inhimilliseen.

Turkulainen kuvataiteilija Lilli Haapala (s. 1984) työskentelee pääasiassa media- ja tilataiteen keinoin. Haapala on valmistunut kuvataiteen maisteriksi Kuvataideakatemian tila-aikataiteiden linjalta vuonna 2017. Sitä ennen hän opiskeli Turun Taideakatemian valokuvataiteen linjalla (2011–2015). Haapala palkittiin vuonna 2018 Taidesäätiö Meritan Nuori taiteilijalupaus -apurahalla. Hän on työskennellyt residensseissä Turun saaristossa sekä Venäjällä Vladivostokissa ja vuosina 2018–2019 Aboa Vetus & Ars Novan taiteilijaresidenssissä.

Blues, 2020, mediainstallaatio 12:14 min

Videot Lilli Haapala NASA's Goddard Space Flight Center

Äänet Lilli Haapala Gertude M.A. Rainey – Blues Oh Blues

Tekninen ohjelmointi Eino-Petteri Kirves

Tukijat TOP-Säätiö, Turun kaupunki sekä opetus- ja kulttuuriministeriö

Taiteilija Lilli Haapala Blues-teoksensa äärellä. Kuva: Jari Nieminen.
Lilli Haapalan installaatio Blues Takkahuone-galleriassa.