Koulumuistoja

Omatila
19.9.−10.11.2014

Aboa Vetus & Ars Novan Koulumuistoja-näyttely vie ajassa taaksepäin puhutellen entisiä ja nykyisiä koululaisia. Etenkin kirjoittamaan ja lukemaan opetteluun liittyy esineitä, joiden käyttäminen palauttaa muistot mieleen.

Hajukumeja ja kaunoa

1970-luvulla koulunsa käynyt muistelee liitutaulun puhtaaksi pyyhkimistä osana välituntijärjestäjän vastuuta. Penaali kulki koulurepussa mukana ja sinne talletettiin huolellisesti kynä ja pyyhekumi. 1980–1990-luvuilla koulusta saatu tylsä kumi korvattiin kaupasta ostetulla tahmealla hajukumilla. 2000-luvun lasten aapiskirjan kannessa ei välttämättä enää seistä pönötä ankaran näköinen kukko vaan vaikkapa Tatu ja Patu.

Koulumuistoja-näyttelyssä on selailtavana aapisia 1900-luvun alusta nykypäivään. Oman koulumuiston voi jättää seuraavien kävijöiden luettavaksi liitu- tai korkkitaululle ja lukea samalla muiden tarinoita.

Kirjoittamaan opettelun ja kauniin käsialan tuottamisen helppous tai vaikeus palautuu varmasti mieleen, kun istuu Omatilassa olevan pöydän ääreen ja ottaa kynän käteen. Näyttelystä löytyvät kaikki suomalaisissa kouluissa käytössä olleet mallikäsialat 1930-luvulta nykypäivään. Niitä kokeilemalla voi tarkastella, miten kirjainmallit ovat muuttuneet sitten omien kouluaikojen.

Käsin kirjoittaminen nykypäivänä

Käsin kirjoittaminen ja käsialakirjoitus ovat parhaillaan murroksessa. Digitaaliset kirjoitusvälineet vähentävät käsin kirjoittamisen tarvetta etenkin nuorten keskuudessa. Lisäksi tällä hetkellä Suomessa on käynnissä perusopetuksen opetussuunnitelman uusiminen. Jos äidinkielen perusteita pohtivan työryhmän ehdotus menee läpi, vuodesta 2016 alkaen kouluissa opetetaan ainoastaan tekstauskirjaimet. Käsialakirjoitus eli niin kutsuttu kauno jää historiaan.

Omatila-galleriaan on vapaa pääsy

Koulumuistoja-näyttely sijaitsee Aboa Vetus & Ars Novan Omatila-galleriassa museon ensimmäisessä kerroksessa. Omatila-galleriaan on vapaa pääsy museon aukioloaikoina.

Koulumuistoja liittyy läheisesti Aboa Vetuksen kaivoaukiolla parhaillaan nähtävään Kirjain kerrallaan – lukemisen ja kirjoittamisen jäljet -näyttelyyn. Se kertoo luku- ja kirjoitustaidon vakiintumisesta Suomeen satoja vuosia sitten ja esittelee lukemiseen ja kirjoittamiseen liittyvää esineistöä keskiajalta 1800-luvulle.