Kokoelman tekijät

Ars Nova
10.3.−5.11.2017

Kokoelman tekijät -näyttely lähestyy taidekokoelman teoksia tutustumalla niiden tekijöihin. Kokoelman tekijät -näyttely nostaa valokeilaan 23 suomalaista ja kansainvälistä taiteilijaa. Näyttely avaa esillä olevien teosten lähtökohtia esittelemällä monipuolisen joukon taiteilijoita, erilaisia elämänkulkuja ja tarinoita.

Näyttely tarjoaa tarttumapintaa kokoelmateosten tulkintaan. Värikkäitä ja kookkaita maalauksia ihmisistä katsoo kenties uudella tavalla kuullessaan, että niiden tekijä ammentaa ideoitaan mainoskuvastosta ja on brittiläisen pop-taiteen keskeisimpiä nimiä. Taideteos voi avautua helpommin tulkinnoille, kun saa tietää, että sen tekijä on kiinnostunut Sigmund Freudin uniteorioista ja opiskellut vaatesuunnittelua Pietarissa. Entä lähestymmekö taideteosta eri tavalla, jos huomaamme, että sen tekijä on opiskellut ja elänyt samoilla kotikulmilla kuin me itse?

Kokoelman tekijät -näyttelyssä on esillä yli 50 teosta eri aikoina ja erilaisissa ympäristöissä työskennelleiltä taiteilijoilta. Näyttelyn pääpaino on 1900-luvun jälkipuolella. Mukana ovat esimerkiksi suomalaiset Ulla Rantanen ja Kauko Lehtinen, espanjalaiset Antoni Tàpies ja Pablo Picasso, venäläinen Afrika (Sergei Bugajev), englantilaissyntyinen David Hockney sekä amerikkalaiset Deborah Kass ja Sam Francis.

Aboa Vetus & Ars Nova -museon vuosittain karttuvassa taidekokoelmassa on noin 650 teosta suomalaisen ja länsimaisen taiteen lähihistoriasta. Taidekokoelmaa esitellään säännöllisesti museon toisessa kerroksessa.

Näkymä Kokoelman tekijät -näyttelystä. Kuvassa Nikolai Lehdon maalauksia. Kuva: Jari Nieminen.
Kokoelman tekijät -näyttely lähestyy taidekokoelman teoksia tutustumalla niiden tekijöihin. Kuva: Jari Nieminen.
Näkymä Kokoelman tekijät -näyttelystä. Kuva: Jari Nieminen.
Näkymä Kokoelman tekijät -näyttelystä. Kuvassa Lars-Gunnar Nordströmin maalauksia. Kuva: Jari Nieminen.