Kokeiluja ja sattumuksia

Omatila
17.1.−23.2.2014

Taidegrafiikan kurssi huipentui museonäyttelyksi – Kokeiluja ja sattumuksia Aboa Vetus & Ars Nova -museon Omatilassa

Aboa Vetus & Ars Nova -museon Omatila-galleriassa aukeaa perjantaina 17.1. näyttely museon taidegrafiikan kurssilla syntyneistä teoksista. Teokset on toteutettu kuivaneula- ja monotypiatekniikoilla ja ne käsittelevät aiheiltaan muun muassa luontoa, kaupunkimaisemaa sekä ihmis- ja eläinhahmoja. Kokeiluja ja sattumuksia -näyttelyn taiteilijat ovat: Tarja Ahonen, Jaana Hellsten, Nicola Jäppinen, Elina Maines, Helena Mikkola, Krista Paavola, Monica Rintamäki, Lauri Uusitalo ja Virve Vainio.

Taidegrafiikan kurssi järjestettiin Aboa Vetus & Ars Novassa marras-joulukuussa 2013. Tiistai-iltaisin museolle kokoontui 14 osallistujaa tutustumaan grafiikan tekemiseen ja toteuttamaan omia teoksiaan. Osa kurssilaisista oli tekemisissä grafiikan kanssa ensimmäistä kertaa, osalle taas tekniikka oli jo ennestään tuttu. Kurssi liittyi Aboa Vetus & Ars Novassa 2.2.2014 saakka esillä olevaan Grafiikka juhlii – Turun taidegraafikot ry. 80 vuotta -näyttelyyn. Kurssin ohjaajana toimi turkulainen kuvataiteilija ja graafikko Tonja Goldblatt, jonka teoksia on esillä Grafiikka juhlii -näyttelyssä.

Omatilan näyttely myös syventää Grafiikka juhlii -näyttelyä esittelemällä grafiikan menetelmiä ja työvaiheita. Esillä on esimerkiksi painolaattoja, kaiverrusvälineitä sekä lyhyitä, työvaiheita esitteleviä tekstejä.

Omatila-galleria sijaitsee Aboa Vetus & Ars Nova -museon ensimmäisessä kerroksessa museomyymälän yhteydessä ja sinne on vapaa pääsy aina museon aukioloaikoina. Omatilan näyttelyt syntyvät museon projektien myötä ja yhteistyössä yleisön kanssa.

Harrastustoimintaa museossa

Aboa Vetus & Ars Nova tarjoaa monipuolista harrastustoimintaa lasten lisäksi myös aikuisille. Kulttuurin ja taiteen välinen ohjelma Kontakti on kokonaisuus, joka sisältää Aboa Vetus & Ars Novan vuosittain tuottaman oheisohjelman. Erilaisia näkökulmia näyttelytarjontaan luodaan yleisöluentojen ja kurssien tai työpajojen sekä taiteilijatapaamisten ja tapahtumien myötä.

Kontaktin kokonaisuudessa erottuu näkyvimpinä toistuvat tapahtumat, kuten radio-ohjelma Keskiajan luonto, Taiteiden yö, Tarinaniskennän Varsinais-Suomen mestaruuskisat, Matin päivä sekä monet kanta-asiakkaille järjestettävät tilaisuudet. Museon päänäyttelyihin pidetään joka lauantai ja sunnuntai pääsylipun hintaan sisältyvät yleisöopastukset suomeksi klo 11.30.

Helena Mikkola: Auran sillat, 2013. Kuivaneula ja monotypia.
Näyttelyssä esitellään myös grafiikan menetelmiä ja työvaiheita. Esillä on esimerkiksi painolaattoja, kaiverrusvälineitä sekä lyhyitä, työvaiheita esitteleviä tekstejä.
Virve Vainio
Tarja Ahonen: nimetön, 2013. Kuivaneula.