Juuret maailmalla – naisten tarinoita

Omatila
16.11.2018−20.1.2019

Omatila-galleriassa avautuu turkulaisen Daisy Ladies ry:n naisten tekemä näyttely, joka tuo näkyväksi taiteen ja esineiden kautta naisten tarinoita. Daisy Ladies ry:n tavoitteena on parantaa Suomeen muuttaneiden naisten asemaa sekä lisätä heidän osallisuuttaan suomalaisessa yhteiskunnassa yhdessä syntysuomalaisten naisten kanssa.

Näyttely on myös Aboa Vetus & Ars Nova -museossa vuosina 2016–2018 toimivan Turvapaikkana museo -yhteishankkeen loppunäyttely. Hankkeen myötä museossa on vieraillut useita maahanmuuttajien ja turvapaikanhakijoiden ryhmiä tutustumassa taiteeseen ja historiaan, ja vastavuoroisesti kertomassa omasta kulttuuristaan.

Omatilaan on vapaa pääsy museon aukioloaikoina, tervetuloa!

Turvapaikkana museo on opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittama hanke, jossa on mukana yhteensä 15 museota eri puolelta Suomea. Hanketta koordinoi espoolainen Helinä Rautavaaran museo. Hankkeen tavoitteena on edistää nuorten turvapaikanhakijoiden kotoutumista ja kulttuurista vuorovaikutusta sekä ehkäistä syrjäytymistä.

Näyttelyn tekijöitä Aboa Vetus & Ars Nova -museolta sekä DaisyLadies -yhdistyksestä. Valokuva Jari Nieminen.
Juuret maailmalla -näyttely tuo näkyväksi taiteen ja esineiden kautta tekijöidensä tarinoita. Valokuva Jari Nieminen.
Työpajoja museolla ohjannut Lilli Kantti kertoo suuresta yhteismaalauksesta, joka kuvastaa naista. Valokuva Jari Nieminen.
Näyttelyssä on esillä näyttelyn tekijöille merkityksellisiä esineitä ja niiden tarnoita. "SURUR, Irak | Koraani Koraani on saatu Sururin isältä. Se oli isän hallussa sota-ajalta 80-luvulta lähtien. Isän ollessa sodassa Koraani oli mukana tuomassa turvaa ja suojaa. Isä halusi ennen kuolemaansa antaa Koraanin tyttärelleen antaakseen hänelle sen saman tunteen. Koraani muistuttaa Sururia hänen isästään ja tämän rakkaudesta tytärtään kohtaan. Hän pitää sitä yleensä aina mukanaan."
Museolehtori Janna Jokela kertoo, ettei olisi itse osannut sitoa huivia mallin päälle. Valokuva: Jari Nieminen.
Näyttelyn tekijät painoivat kädenjälkensä tauluun. Kuva Jari Nieminen.
Kukat ikkunaa vasten näyttävät erilaiselta päivänvalossa ja illan hämärtyessä.