Juhana Moisander: Lost Boys

Takkahuone
27.11.2015−24.4.2016

Juhana Moisander: Lost Boys, 2015, still-kuva installaatiosta.

Juhana Moisanderin uuden, paikkasidonnaisen Lost Boys -teoksen pääosassa mietteliäs pikkupoika. Aboa Vetus & Ars Novan Takkahuone-galleriaan installoitu teos tarkastelee pienen lapsen todellisuutta, lapsuuden keskittyneitä puuhia, joissa lapsi on läsnä tässä ja nyt.

Inspiraationa klassikkosatu

Teoksen nimi viittaa Peter Pan -sadun Kadonneisiin poikiin, jotka Peter Panin tavoin eivät Mikä-Mikä-Maassa koskaan kasva aikuisiksi. Vaikka Peter Pan on maaginen lasten seikkailutarina, äidittömien ja isättömien poikien kohtalo on myös haikea ja surumielinen. Samoin Lost Boys -teoksen tunnelmassa voi aistia jotain painostavaa. Teos ei yksiselitteisesti kuvaa lapsuuden huolettomuutta: Takkahuoneessa läsnä oleva poika on vakava, poissaolevan ja sulkeutuneen oloinen. Oman jännitteensä teoksen ilmapiiriin tuo aavemaisena muotokuvana läsnä oleva aikuinen. Hänen ja lapsen välinen suhde jää katsojan tulkittavaksi.

Teoksen kimmokkeena on ollut paitsi lasten satu myös Moisanderin isyys ja lapsen kasvamisen ja leikkien tarkastelu isän näkökulmasta. Museon ensimmäisessä kerroksessa esillä olevaan NUKKEKOTEJA Lontoon Victoria and Albert Museum of Childhoodin kokoelmasta -näyttelyyn Lost Boys linkittyy lapsuuden ja leikin teemojen kautta.

Nostalgian ja fantasian kuvia

Juhana Moisander tunnetaan tunnelmaltaan intensiivisistä tilallisista teoksista, joissa hän yhdistelee videoprojisointeja, ääntä ja esineitä. Hänen materiaalinaan ovat usein historia ja arkistoaineisto, jotka teoksissa kohtaavat nostalgiaa ja fantasiaa sekoittavina kuvina. Moisander muokkaa projisoinneillaan tilaa, ja saa aikaan aavemaisia kohtaamisia aineettomien, mutta todentuntuisten henkilöhahmojen kanssa.

Juhana Moisander (s. 1977) asuu ja työskentelee Helsingissä. Hän opiskeli Tampereen Ammattikorkeakoulun Taiteen ja Viestinnän laitoksella sekä Taideteollisessa korkeakoulussa, josta hän valmistui kuvataiteiden maisteriksi 2007. Moisander on osallistunut useisiin yhteisnäyttelyihin Suomessa ja ulkomailla, pitänyt yksityisnäyttelyitä sekä toteuttanut tilaustöitä muun muassa Helsingin kaupunginmuseolle. Vuonna 2009 Juhana Moisander voitti Aboa Vetus & Ars Novan järjestämään Turku Biennaalin yleisöäänestyksen teoksella Illallisen jälkeen.