Jorma Puranen: Museum Meditations

Ars Nova
30.6.−8.11.2020

Valokuvataiteilija Jorma Puranen paljastaa piiloon jäänyttä historiaa, sivuun jääneitä tarinoita ja unohdettuja paikkoja. Museum Meditations esittelee laajan otoksen Purasen mittavasta taiteellisesta tuotannosta, joka sukeltaa historiaan, taidehistoriaan, etnografiaan, antropologiaan ja maantieteeseen.

Näyttelyssä nähdään taiteilijan pitkään työstämiä sarjoja sekä aivan uusia teoksia. Jorma Purasen valokuvasarjat paneutuvat arkistojen säilömään tietoon sekä arktisten alueiden menneisyyteen. Kuvallisella tutkimustyöllään taiteilija purkaa kulttuurista muistiamme, ja hänen valokuvalliset työskentelytapansa pitävät teokset tukevasti nykyhetkessä.

Kaksi näyttelykerrosta tarjoavat erilaiset painopisteet, jotka tuovat esiin taiteilijan pitkäaikaiset kiinnostuksen kohteet. Ensimmäinen näyttelykerros sisältää näyttelyn nimen mukaisesti museopohdintoja. Arkistoista ja museoista keräämässään aineistossa Jorma Puranen kiinnittää huomion tapoihin, joilla asioista on kerrottu ja todellisuutta esitetty. Lähteet voivat olla historiallisia maalauksia, vanhoja lasinegatiiveja tai arkistoituja valokuvia. Puranen ei dokumentoi arkistomateriaalia sellaisenaan. Valokuvan keinoin hän purkaa vanhoihin kuviin juurtuneita muistoja ja aikatasoja. Teoksiin liittyy usein katsomista vaikeuttava tekijä, kuten varjo, valo tai heijastus. Nämä häiriöt vertautuvat historian muuttuviin ja totuutta hämärtäviin kerrostumiin.

Toisessa kerroksessa esillä olevat teokset vievät arktisiin maisemiin ja pohjoisesta kerrottuihin urotekoihin. Pohjoinen on ollut pitkään Jorma Purasen syvä kiinnostuksen kohde ja monitahoisesti käsittelemä aihe. Hän teki ensimmäisen kuvausmatkansa Lappiin 1970-luvulla. Pohjoisen myyttisenä pidetty luonto, arktisten alueiden historia ja kulttuuri sekä asukkaiden identiteetti ovat teemoja, joita hän on työstänyt laajoissa teossarjoissa. Käyttäen historiallisia ja etnografisia kuvia materiaalina hän on piirtänyt kuvaa siitä, miten muualta tulleet ovat kohdanneet ja katsoneet pohjoisen maisemaa ja vähemmistökulttuureja. Teokset sisältävät hienovaraisia näkökulmia valtaan, kolonialismiin sekä pittoreskin pohjoisen herättämiin fantasioihin.

Jorma Puranen (s. 1951) on työskennellyt valokuvataiteilijana 1970-luvulta lähtien. Hänen uransa on huomattavan kansainvälinen. Hänen keskeiset teossarjansa, kuten Kuvitteellinen kotiinpaluu, Jäisiä näkymiä ja Varjoja, heijastuksia ja kaikkea sellaista ovat olleet esillä lukuisissa näyttelyissä Suomessa ja ulkomailla. Purasen teoksia on muun muassa Victoria and Albert Museumin, Moderna Museetin, Stedelijk Museumin ja Pariisin Bibliothéque nationalen kokoelmissa. Näyttelyn yhteydessä julkaistaan samanniminen kirja.

Näyttelyä tukee opetus- ja kulttuuriministeriö.

Näkymä Jorma Purasen näyttelystä Museum Meditations. Valokuva: Jari Nieminen.
Näkymä Jorma Purasen näyttelystä Museum Meditations. Kuvassa teoksia sarjasta Varjoja, heijastuksia ja kaikkea sellaista 2009-2011. Valokuva: Jari Nieminen.
Valokuvataiteilija Jorma Puranen näyttelyssään Museum Meditations. Kuva Jari Nieminen.