Jani Ruscica: Majakka

Takkahuone
1.2.−28.4.2013

Jani Ruscica (s. 1978) on helsinkiläinen kuvataiteilija, joka usein tutkii teoksissaan ajan ja paikan suhdetta. Jani Ruscican Takkahuoneeseen toteuttamassa installaatiossa Majakka pohditaan virtuaalisen ja fyysisen maailman olemusta ja rajoja.

Aboa Vetus & Ars Novan Takkahuoneessa nähtävä teos on 3D-animaatio, eräänlainen digitaalinen kuva navigoimiseen liittyvästä rakennuksesta. Ruscican kiinnostus menneisyyteen, historiallisiin kerrostumiin ja aikatasoihin näkyy teoksessa ja sen toteutuksessa. Majakka käyttötarkoituksestaan usein poistuneena, menneen ajan jäänteenä kantaa yhä monia mielikuvia turvallisuudesta, paikkasidonnaisuudesta ja matkanteosta. Teoksessa, joka on installoitu Takkahuoneeseen rakennustelineiden avulla, korostuu arkkitehtonisuus. Näin Majakka tulee fyysisesti osaksi tilaa. Takkahuone-gallerian sijainti vanhan Rettigin palatsin yläkerrassa ja huoneesta avautuva Aurajokinäkymä viimeistelevät katsojan tietoisuuden teoksen mittakaavasta ja sijainnista.

Muutaman päivän ajan yhdessä Takkahuoneen näyttelyn kanssa helsinkiläisessä Galerie Anhavassa on esillä Majakan sisarteos, Sumutorvi. Kaksi rakennusta tai elementtiä, jotka normaalisti olisivat vierekkäin ja kiinteässä yhteydessä toisiinsa, ovat nyt sijoitettuna maantieteellisesti kauaksi toisistaan, kahteen eri kaupunkiin. Esillä olevien näyttelyiden teokset ovat osa Ruscican parhaillaan työstämää moniosaista teoskokonaisuutta Conversation in Pieces, jossa keskiöön nousevat eri taiteen- ja tieteenalojen vuorovaikutussuhteet.

Ruscican teoksia on nähty näyttelyissä Suomen lisäksi muun muassa Tukholmassa, Milanossa ja Lontoossa sekä videoscreenauksissa Pariisin Pompidou-keskuksessa, Lontoon TATE Modernissa ja New Yorkin MoMA:ssa. Tammikuussa 2013 julkaistiin myös ensimmäisen taiteilijan tuotantoa esittelevä monografia Jani Ruscica: Anecdotal.