Ideat näkyviksi

Ars Nova
15.11.2019−22.3.2020

Ideat näkyviksi esittelee kansainvälisiä teoksia Aboa Vetus & Ars Nova -museon taidekokoelmasta ja tarjoaa tarinoita ja tiedonmuruja niiden taustoista. Näyttely jäljittää, millaisista kokemuksista, havainnoista ja tunteista kipinä taideteokselle voi syntyä. Teosten rinnalla esitetyt valokuvat, videot ja tekstit paljastavat innoittajia, ideoiden lähteitä ja työskentelytapoja niiden takaa.

Tässä näyttelyssä teosesittelyt eivät välttämättä kerro totuttuja perustietoja taiteilijan urasta, teoksen tyylistä tai tekniikasta. Toisenlaiset kertomukset ovat syntyneet tiedosta, jota kokoelman ylläpitäminen on vuosien varrella kerryttänyt. Ideat näkyviksi -näyttely nostaa esiin yksittäisten teosten syntyyn vaikuttaneita yksityiskohtia tai avaa laajemmin taustoja ja ajankuvaa teosten takaa.

Kokoelmaan kuuluva belgialaisen Pierre Alechinskyn (s. 1927) maalaus Tuulta päin saa taustakertomuksekseen taiteilijan Japanissa kuvaamaan elokuvaan Calligraphie japonaise (Japanilainen kalligrafia) vuodelta 1958. Elokuvasta käy ilmi taiteilijan kiinnostus Japanin kulttuuriin ja erityisesti kalligrafian perinteisiin. Kalligrafian vaikutteet ovat ilmeiset myös Tuulta päin -teoksessa.

Yhdysvaltalainen Andy Warhol (1928–1987) tunnetaan sarjallisista teoksistaan, joissa hän on hyödyntänyt valokuvia. Kokoelmassa on Warholin 10-osainen serigrafiasarja Sähkötuoli (1971), jonka värikkyys ja toisteisuus etäännyttää katsojan kuvan keskipisteenä olevasta teloitusvälineestä. Koko sarja on näyttelyssä esillä, minkä lisäksi kerrotaan sen lähteenä olleen, sivurooliin jääneen valokuvan tarina.

Kokoelmassa on useita teoksia Uudet taiteilijat -ryhmän taiteilijoilta. Ryhmä syntyi Leningradissa 1980-luvulla kaupungissa toimineiden avantgarde-taiteilijoiden toimesta. Näyttely tuo esiin, kuinka eri alojen taiteilijat toimivat Neuvosto-Leningradissa yhteistyössä omaa alakulttuuriaan rakentaessaan. Kokoelman teosten ohella voi kuunnella musiikkia kuvataiteilijoiden kanssa tiiviisti työskennelleeltä Uudet säveltäjät -duolta.

Näyttelyssä on esillä teoksia taiteilijoilta: Pierre Alechinsky, Sam Francis, David Hockney, Jevgeni Juffit, Deborah Kass, Jevgeni Kozlov, Timur Novikov, Eric Orr, James Rosenquist, Antonio Saura, Manolo Valdés ja Andy Warhol.

Teoksia Andy Warholin Sähkötuoli-sarjasta (1971). Näyttelyssä on myös esillä uutiskuva vuodelta 1953, johon Warholin sarja pohjautuu. Lehtikuva on otettu New Yorkin Sing Sing -vankilan teloituskammiossa. Vankila oli samana vuonna median huomion keskipisteenä, sillä siellä teloitettiin Yhdysvaltain kansalaiset Julius ja Ethel Rosenberg, joita syytettiin vakoilusta Neuvostoliitolle.
Näyttelyssä kerrotaan Uudet taiteilijat -ryhmästä, joka syntyi Leningradissa 1980-luvulla avantgarde-taiteilijoiden toimesta. Neuvostoliiton viralliseen kulttuuriin pesäeroa tehneeseen underground-yhteisöön kuului kuvataiteilijoita, muusikoita, kirjailijoita ja esitystaiteilijoita.
Eric Orrin vuonna 1990 julkaisema taiteilijakirja kokoaa yhteen taiteilijan siihenastisen tuotannon. Kirjan kannet ovat terästä. Kirjaan kuuluu keraaminen pallo, jonka tekijä on Orrin taiteilijaystävä James Lee Byars.
Andy Warhol: Sähkötuoli, 1971. Serigrafia, yksityiskohta. Valokuvat: Jari Nieminen.
Pierre Alechinsky: Tuulta päin, 1964, muste ja vernissa paperille, 153 x 199 cm