Hehku - Jöötti ry 20 vuotta

Ars Nova
12.11.2010−30.1.2011

Turkulainen kuvanveistäjien pronssivalimo Jöötti ry juhlii 20-vuotista taivaltaan Aboa Vetus & Ars Novassa avautuvassa Hehku-näyttelyssä. Esillä on teoksia kaikilta yhdistyksen jäseniltä. Osa taiteilijoista on pitkän linjan jööttiläisiä ja osa on tullut yhdistyksen toimintaan mukaan vasta viime vuosina. 

Jöötti ry on tuonut yhteen joukon turkulaisia taiteilijoita, joiden tavoitteena on pronssivalutaidon ylläpitäminen ja kehittäminen. Yhdistyksen ensimmäinen oma valimo sijaitsi Jokikadun kiinteistössä aina vuoden 2009 helmikuuhun saakka, jonka jälkeen yhdistys sai uudet tilat valimolleen Pääskyvuoresta, vanhasta kasarmirakennuksesta. Nyt Jöötillä on valoisa, turvallinen ja ergonominen valimo, mistä yhdistyksen jäsenet ovat syystäkin ylpeitä.

20-vuotisen yhdistyksen historiaan mahtuu yli 140 valukertaa, useita yhteisnäyttelyitä ja lukemattomia tunteja yhdessä vietettyä aikaa. Hehkun  yhteydessä julkaistavan näyttelykirjan haastatteluihin perustuvista taiteilijaesittelyistä käy ilmi, että yhdistyksessä on 17 taiteilijayksilöä, joista jokaisella on oma lähestymistapansa taiteen tekemiseen ja kuvanveisto. He kaikki kuitenkin arvostavat Jöötin jäsenyyden tarjoamaa kumppanuutta, ammatillista tukea sekä tiedon jakamisen ja voimien yhdistämisen tuomaa helpotusta työhön. Jööttiläiset pitävät suuressa arvossa sitä, että omassa valimossa teokset voi valaa itse: niitä ei tarvitse lähettää  ulkopuolisiin valimoihin valettavaksi, ja työ pysyy omissa käsissä alusta loppuun saakka. Näin pronssivalutaidolla on pysyvä ja jatkuva asema Turussa.

Jöötti ry:n kuvanveistäjiä yhdistää pronssi, mutta se ei sido heitä: Hehkussa näyttäytyvät myös muut kuvanveiston materiaalit kuten puu, polyuretaani ja alumiini. Kuvanveiston rinnalla näyttelyssä nähdään maalauksia ja piirustuksia.

Jöötti ry:n 17 jäsentä ja Hehku-näyttelyyn osallistuvat taiteilijat ovat: Béla Czitrom, Outi Eronen, Kari-Petteri Kakko, Veikko Karskela, Sinikka Mäki-Lertola, Erik Mäkinen, Mika Natri, Maarit Nissilä, Markku Ojala, Sampo Parkkonen, Merja Pitkänen, Jani Rättyä, Sof i a Saari, Jyri Sammallahti, Silja Selonen, Juhana Tainio ja Juha Welling.

Samaan aikaan näyttelyn kanssa julkaistaan Kustannus oy Taiteen kustantama oppikirja Pronssi – valusta ja työterveydestä kuvanveistäjälle.  Kirjoittajat Maarit Nissilä ja Veikko Karskela käsittelevät teoksessa taidevalun nykyaikaisia tekniikoita, joista erityisesti vahatekniikalla valua. Taiteilijan ammattiin liittyviä työterveys- ja työsuojelukysymyksiä esitellään laajasti. Teos on  ensimmäinen suomenkielinen pronssivaluopas.

Maarit Nissilä luennoi pronssivalun tekniikoista Aboa Vetus & Ars Novassa keskiviikkona 8.12. klo 17.30. Luennolle on vapaa pääsy.
  
 

Béla Czitrom, UNVEILING, 2010
Erik Mäkinen: Hämmästynyt no 2, 2010
Jyri Sammallahti: Julma kaupunki, 2005
Kari-Petteri Kakko: Omaa sukua Turku, 2010
Markku Ojala: Tammikuun 2. päivän monumentti, 2010
Merja Pitkänen: Eturintama, 2010
Sampo Parkkonen: Kahden välistä, 2008.
Sinikka Mäki-Lertola: Yggdrasil, 2010
Veikko Karskela: Vihdoinkin eläkkeellä, 2010
Juha Tainio: Käsi, 2006
Juha Welling: Perhosen kallo, 2010
Maarit Nissilä: Kasvukausia II – Pesä, 2009
Mika Natri: Aurum 2010
Outi Eronen: 16 780, 2010
Sofia Saari: La Muse - D´amuser. Omakuva, 2010