Harri Larjosto: Surullisten pukimo

Takkahuone
13.2.−24.5.2015

Harri Larjosto: Surullisten pukimo, 2010, installaatio, video ja ääni.

Surullisten pukimo vie arjesta unien maailmaan

Takkahuoneessa on esillä valokuva- ja mediataiteilija Harri Larjoston installaatio Surullisten pukimo vuodelta 2010. Teoksessa on neljä elementtiä, jotka yhdessä muodostavat hämmentävän ja tunnelmallisen unimaailman.

Harri Larjosto on kiinnostunut unista ja unitutkimuksesta. Hän on pitänyt säännöllistä unipäiväkirjaa kolmen vuosikymmenen ajan. Unien maailma on vastakohta sille, mitä mielessä tapahtuu valveilla ollessa. Rajojen ja sovinnaisuuden poispyyhkiytyminen sekä unimaailman irrationaalisuus kiehtovat taiteilijaa. Unet ovatkin usein päätyneet osaksi hänen taiteellista tuotantoaan, tarinankertojalle antoisana aineistona.

Unet ovat syvästi henkilökohtaisia, ja nähtyjen unien paljastaminen ja niiden sanoman kertominen toisille ei ole välttämättä aivan helppoa.  Vuonna 2010 Larjosto kokosi yhteen kymmeniä muistiin kirjoittamiaan uniaan kirjassaan Harri Larjoston unet (Kustannus Oy Taide).

Surullisten pukimo -installaatio on unien maailma, jossa voi tutustua taiteilijan kokemiin uniin, mutta palata myös omiin, ehkä painostaviinkin unikokemuksiin. Tilaan on ripustettu esiliinoja, joilta voi lukea Harri Larjoston unia. Kirjoitettujen unien lisäksi esiliinoille on painettu Larjoston ottamia valokuvia moniselitteisinä kollaaseina. Kuvissa eri ajat, paikat ja emootiot limittyvät, kuten unissa usein tapahtuu. Esiliinoja on suuria ja pieniä. Miltä niiden on tarkoitus suojata?

Esiliinojen lomaan lattialle on sijoitettu ruosteisia rautasandaaleja – niitäkin sekä lapsen että aikuisen koossa. Jos jalkineita koettaa omiin jalkoihin, voi kokea painajaisista tutun tunteen voimattomuudesta ja lyijynraskaista jaloista. Samaa raskasta kulkua voi seurata teokseen kuuluvalta videolta. Installaation äänimaailma koostuu fragmenteista, jotka ehkä kuulostavat tutuilta, mutta soivat nyt oudossa ympäristössä ja toisiinsa liittymättöminä. Teoksen osat tuntuvat toisaalta irrallisilta ja toisaalta kiinteästi yhteen kuuluvilta – sekin monelle tuttua unien logiikasta. Kysymyksiä herättää myös installaation arvoituksellinen nimi.

Harri Larjosto (s. 1952) on työskennellyt aktiivisesti taiteilijana 1970-luvun lopulta lähtien. Hän on tehnyt valokuva- ja videotaidetta, installaatiota ja performansseja. Suureen yksityisnäyttelyynsä Vantaan taidemuseossa vuonna 2013 hän teki ensimmäistä kertaa myös robotteja. Hänen työskentelylleen on tyypillistä unista ammentava surrealismi ja musta huumori. Hänen teoksiaan on ollut esillä lukuisissa näyttelyissä Suomessa ja ulkomailla. Harri Larjosto asuu ja työskentelee Vantaalla.

Harri Larjosto: Surullisten pukimo, 2010, installaatio, video ja ääni. Kuva: Harri Larjosto.
Harri Larjosto: Surullisten pukimo, 2010, installaatio, video ja ääni. Kuva: Harri Larjosto