Hanneriina Moisseinen: DOKUMENTTI

Takkahuone
15.11.2019−22.3.2020

Kuka tahansa voi koska hyvänsä, minä hyvänsä päivänä, minkä tahansa arkisen askareen keskeltä yhtäkkiä pudota ajan ulkopuolelle ja murskautua. Vuush vain. Hups oho.
                                                                   -  E.L.Karhu: kuka tahansa meistä (dokumentti)

Takkahuone-galleriassa nähdään ensimmäistä kertaa Hanneriina Moisseisen sarjakuvainstallaatio DOKUMENTTI. Teos pohjautuu näytelmäkirjailija E. L. Karhun näytelmätekstiin kuka tahansa meistä – dokumentti (2011). Kokeellinen sarjakuvainstallaatio, joka on kymmenvuotisen työn tulos, rakentuu ommeltujen kuvien ja tekstielementtien vuorottelusta. Sarjakuvan materiaaleina on käytetty kankaiden lisäksi muun muassa pitsejä, kirjontalankaa, vetoketjuja, nuken silmiä, vhs-kasetteja ja akryylitimantteja.

DOKUMENTTI kuvaa ääritilanteeseen joutuneen ihmisen kokemusta, matkaa absurdiin ja outoon maahan ajan ulkopuolelle ja sieltä takaisin. Mitä tehdä silloin kun järki ei auta eikä ymmärrys riitä? Kuinka löytää tie ajan rajan takaa takaisin jaettuun todellisuuteen?

Hanneriina Moisseinen (s. 1978) on kuvataiteilijataustainen sarjakuvataiteilija, joka on palkittu muun muassa Sarjakuvataiteen valtionpalkinnolla 2016, Suomen Taideyhdistyksen William Thuring -nimikkopalkinnolla 2017 ja Kalevalaseuran Akseli Gallen-Kallela -tunnustuspalkinnolla 2018. Moisseisen teoksia on ollut esillä yli viidessätoista eri maassa, Suomessa esimerkiksi Kiasmassa ja Mäntän kuvataideviikoilla. Hän on julkaissut tähän mennessä neljä sarjakuvateosta, uusimpina teokset Kannas (2016) ja Isä (2013), sekä ohjannut animaatiot Kulkuri, joka rakasti kirjoja (2017) ja Syntymäpäivä (2014). Moisseinen on valmistunut taiteen maisteriksi Aalto-yliopiston Visual Culture and Contemporary Art -koulutusohjelmasta. cargocollective.com/moisseinen

E. L. Karhu (s. 1982) on yksi Suomen merkittävimpitä nykynäytelmäkirjailijoita. Karhun näytelmä kuka tahansa meistä – dokumentti sai kantaesityksensä Kansallisteatterin ja Teatteri 2.0:n ohjelmistossa vuonna 2013. Se on käännetty ruotsiksi, saksaksi ja englanniksi. Teos on osa Karhun näytelmäkokoelmaa Prinsessa Hamlet ja muita näytelmiä (Into Kustannus 2016).

Teatteritaiteen maisteri Karhu on valmistunut Teatterikorkeakoulusta ja opiskellut myös Hochschule für Schauspielkunst Ernst Buschissa Berliinissä. Hänen teoksiaan on esitetty muun muassa Kansallisteatterissa, Tampereen Työväen Teatterissa ja Teatteri Takomossa ja käännetty seitsemälle eri kielelle. Hänen tunnetuimpiin teoksiinsa kuuluvat mm. Leipäjonoballadi (Teatteri Takomo, 2008) ja Prinsessa Hamlet (Q-Teatteri, 2017). Saksalainen Rowohlt Theaterverlag julkaisi Karhun Prinsessa Hamlet -näytelmän saksaksi vuonna 2018.

Näyttelyä tukevat opetus- ja kulttuuriministeriö, Taiteen edistämiskeskus / Sarjakuvataiteen työskentelyapurahat, Taiteen edistämiskeskus / Uudenmaan taidetoimikunta, Niilo Helanderin säätiö.

Taiteilija Hanneriina Moisseinen DOKUMENTTI-näyttelyssään Takkahuoneessa. Valokuva: Jari Nieminen.
Yksityiskohta Hanneriina Moisseisen sarjakuvainstallaatiosta Dokumentti, 2019. Valokuva: Jari Nieminen.
Näkymä DOKUMENTTI-näyttelystä Takkahuoneessa. Valokuva: Jari Nieminen.