Guadalupen ihme

Omatila
18.11.2016−1.1.2017
Guadalupen ihme
Matleena Jäniksen valokuva, Guadalupen ihme

Omatila-gallerian valokuvanäyttely tuo Meksikon värit ja lämmön keskelle pimeintä vuodenaikaa. Aboa Vetus & Ars Nova -museossa avautuu 18.11.2016 valokuvaaja Matleena Jäniksen ja etnologian professori Outi Fingerroosin toteuttama valokuvanäyttely Guadalupen ihme. Se kertoo Meksikon kansallispyhimyksestä, Guadalupen Neitsyestä. Näyttely tutkii Matleena Jäniksen valokuvin ja Outi Fingerroosin kirjoittamin tarinoin meksikolaista arjen uskonnollisuutta, sen visuaalista kauneutta ja kerronnallisuutta.

Kahta kulttuuria yhdistävä legenda

Guadalupen Neitsyt Maria on Meksikon kansallispyhimys ja kaikkialla näkyvä isänmaan symboli. Legendan mukaan tumma Neitsyt ilmestyi joulukuussa 1531 köyhälle intiaanille Juan Diegolle. Auringon valoa loistava Neitsyt kertoi olevansa kaikkien meksikolaisten myötätuntoinen äiti, joka ottaa kantaakseen heidän ongelmansa, kurjuutensa ja kärsimyksensä.

Neitsyen ilmestystä pidettiin ihmeenä, ja tästä tapahtumasta on syntynyt meksikolaisille oma Neitsyt Marian ilmestyskertomus, joka on toiminut vuosisatoja siltana vanhan intiaaniuskon ja katolisuuden välissä. Se on luonut uskoa tulevaisuuteen ja ihmisten väliseen tasa-arvoon.

Näyttelyn synty

Näyttelyn tekijät matkustivat Meksikossa vuodenvaihteessa 2010–2011. Matkalla he keräsivät valokuvaten ja haastatellen tarinoita Guadalupesta kaikkialta, missä Neitsyt oli läsnä. Guadalupen ihmeestä syntyi etnologinen tutkimusmatka, valokuvanäyttely ja kirja.

Meitä kiinnosti se, miten usko Guadalupen ihmeisiin ilmeni tarinointina, visuaalisena kekseliäisyytenä sekä yksityisessä ja julkisessa tilassa toimintana. Uskonnon arkisuutta ja joka puolella läsnä olevaa tavallisuutta kuvaamalla olemme halunneet murtaa vieraaseen kulttuuriin liittyvää eksotiikkaa.

Näyttely on aikaisemmin ollut esillä Helinä Rautavaaran museossa ja Varkauden taidemuseossa. Kulttuuriosuuskunta Partuunan kustantama kirja, Guadalupen ihme, julkistetaan näyttelyn avautuessa ja sitä myydään museokaupassa.

Hyvää matkaa ihmeen maailmaan!

Matleen Jänis: Guadalupen ihme
Matleena Jänis: Guadalupen ihme
Matleena Jänis: Guadalupen ihme