Gil & Moti: Donkey Without a Tail

Takkahuone
27.4.−5.8.2018

Hollannissa asuva israelilaissyntyinen taiteilijapari Gil & Moti on työskennellyt ja elänyt yhdessä vuodesta 1994 lähtien. Kahdesta persoonasta on tullut yksi: identtisesti pukeutuva, yksikkönä toimiva kaksikko ei tee eroa elämän ja taiteen välillä.

Olennainen osa Gil & Motin työskentelyä on luoda kontakti henkilöön tai yhteisöön ja antaa näiden kohtaamisten ohjata teoksen suuntaa ja näkökulmaa. Tarkastelun kohteina ovat laajat yhteiskunnalliset kysymykset, kuten suvaitsevaisuus, uskonto tai syrjäytyminen. Gil & Moti eivät suunnittele kohtaamisia etukäteen, vaan jättävät tilaa sattumalle ja spontaaneille tapaamisille. Niistä syntyy päiväkirjamaisia videoteoksia, joissa taiteilijapari esiintyy myös itse, antaen eniten tilaa vieraileville päähenkilöille.

Vuonna 2017 Gil & Moti viettivät useita kuukausia taiteilijaresidenssissä Rio de Janeirossa. He tapasivat siellä Gustavin, favelan asukkaan, joka ryhtyi heille oppaaksi ja uhkapelivalmentajaksi. Gustav myös päätyi Gil & Motin uusimman videoteoksen päähenkilöksi. Teoksessa Donkey Without a Tail Gustav vie parin jännittävälle ja koskettavalle matkalle Brasilian historiaan ja kansanperinteeseen, mutta myös Rio de Janeiron köyhyyteen ja slummien arkeen. Teoksen nimi tulee Gustavin toteamuksesta: köyhät ovat aaseja, joilla ei ole häntää.

Gustav vie Gil & Motin Rion kaduille ja yöelämään, kansan kuppiloihin sekä diilerien ja poliisien valvomiin faveloihin. Hän antaa kasvot slummien asukkaille. Hän kertoo avoimesti selviytymiskeinoistaan, unelmistaan ja lapsiinsa liittyvistä huolista. ”Köyhän elämä on monimutkaista”, hän toteaa. Videossa liikutaan alueilla, joilla elämä ei aina ole helppoa. Teoksessa on kuitenkin valopilkkuja: auttaminen, ystävyys, unelmat ja toivo ovat sen kantavia teemoja.

Teoksessa unelmien tematiikkaa taustoittaa kansan keskuudessa suosittu uhkapeli jogo do bicho (eläinpeli). Peli on laiton Brasiliassa, mutta siihen voi silti osallistua lähes joka kadunkulmassa. Loton kaltaisessa pelissä voi pelata 25 eri eläimellä, joista jokaisella on neljä pelinumeroa. Arvontaan voi osallistua itse valitsemallaan rahasummalla, minkä vuoksi sitä pelaavat myös vähävaraiset. Pelaamiseen liittyy taikauskoa ja rituaaleja, kuten videostakin käy ilmi: peliin kuuluvan eläimen ilmestyminen uneen voi olla merkki siitä, että sen puolesta kannattaa lyödä vetoa.

Gil & Moti esittäytyivät Aboa Vetus & Ars Novassa ensimmäisen kerran vuoden 2015 Turku Biennaalissa teoksilla In Your Shoes ja Heart Whisperer. Syksyllä 2017 he viettivät kolme kuukautta HIAPin (Helsinki International Artist-in-residence Programme) taiteilijaresidenssissä. He viettävät vielä toisen jakson HIAPissa huhti–kesäkuussa 2018. Gil & Moti asuvat ja työskentelevät Rotterdamissa Alankomaissa.

Hanketta ovat tukeneet opetus- ja kulttuuriministeriö, Mondriaan Fund Artist-in-Residency Grant – Capacete, Rio de Janeiro ja CBK Rotterdam.

Näkymä näyttelystä Donkey Without a Tail, 2018. Valokuva: Jari Nieminen.
Näkymä näyttelystä Donkey Without a Tail, 2018. Valokuva: Jari Nieminen.