Elämäni eläimet

Omatila
14.9.−28.10.2018

Miten sinä piirrät hevosen? Tai norsun?

Jokainen meistä viestii arjessaan piirtämällä hahmotelmia, karttoja tai tuherruksia. Aivan kuten kirjoittamisessa, on piirtämisessäkin jokaisella oma yksilöllinen käsialansa. Jo lapsi noudattaa piirtämisessä yhteisiä, sosiaalisesti opittuja kaavoja. Kissan tai hevosen voi piirtää tuhansin eri tavoin, mutta tunnistamme ne lähes aina jostakin tutusta piirteestä.

Samalla kun käsin kirjoittaminen vähenee, vähenee myös käsin piirtäminen ja taito ruostuu. Piirtäminen on symbolisen ajattelun väline ja siinä onkin kyse enemmän näkemisen taidosta kuin kädentaidosta. Piirtäminen on aina todellisuuden pelkistämistä. Aloitteleva piirtäjä kuvaa kohdettaan ääriviivoilla ja hänen kuvansa ovat yleistyksiä. Taitojen kehittyessä piirtäjä keskittyy yksityiskohtiin ja kuvaa kohteitaan yhä yksilöllisemmin.

Museon arkeologisessa Luutarha-näyttelyssä on piirustuspiste, jossa eri-ikäiset museovieraat ovat tehneet yhteensä satoja eläinaiheisia piirustuksia. Elämäni eläimet esittelee nyt näitä kävijöiden hellyttäviä, hassuja ja persoonallisia töitä. Tutustu eläimiin, arvuuttele piirtäjien ikää ja istahda itsekin pöydän ääreen nauttimaan piirtämisen ilosta!