Ari Pelkonen: Remain a Stranger

Takkahuone
10.3.−28.5.2017

Taidegraafikkona korkealle ansioitunut Ari Pelkonen tuo Takkahuoneeseen esille ensimmäisen videoteoksensa Remain vuodelta 2014.

Ari Pelkosen huoliteltu kuvakieli on kehittynyt puupiirrosta ja maalausta yhdistävässä työskentelyssä. Hänen teoksissaan yhdistyvät maalauksen spontaanius, nopeus ja sattumanvaraisuus sekä puupiirroksen keskittymistä vaativa hitaus.

Pelkonen kuvaa ihmistä. Hän viittaa teoksissaan poseerauksen ja omakuvan perinteisiin sekä identiteetin moniin puoliin. Pelkosen kuvat ovat hiljaisia hahmoja, jotka toisinaan piiloutuvat tai katsovat vältellen kohti katsojaa. Samalla ne ovat kuitenkin esillä ja paljaana katseille. Taiteilija toistaa aiheita yksinäisyydestä, keskeneräisyydestä ja inhimillisestä kasvusta.

Näyttelyn nimi, Remain a Stranger, viittaa ulkopuolisuuteen. Videoteoksen kesto on kaksi minuuttia, mutta sen hypnoottinen estetiikka vangitsee katsojan aloilleen. Kuvat ovat täynnä symboliikkaa, ja tunnelma on unenomainen, intensiivinen ja dramaattinen. Äänettömyys lisää teoksen visuaalista voimaa.

Materiaalit ja työtavat ovat Pelkosen taiteen ydintä siinä missä aiheetkin. Remain-videoteoksen elementit, ihmishahmo ja kuvan sommittelu viittaavat taiteilijan aikaisempiin teoksiin. Myös videon tempo ja liike maalauksellisuudessaan ja viittauksena puupiirroksen hitauteen kumpuavat hänen työtavoistaan.

”Videoteokseni lähtökohdat ja käyttämäni materiaalit ovat samoja kuin maalausta ja puupiirrosta yhdistävissä teoksissa – kaiverrettu puu, vesi, muste, kangas, tärkkelysliiman raaka-aineet, musta ja valkoinen.

Ensimmäisellä videoteoksellaan taiteilija astui itselleen vieraalle alueelle. Uuteen kokeiluun kannusti myös työhuoneen muutto, joka tarjosi mahdollisuuden videon kuvaamiseen tyhjässä studiotilassa. Pelkonen kuvaa prosessia jännittäväksi ja innostavaksi tavaksi vaihtaa näkökulmaa:

”Muutos ja eri puolien ja menetelmien tarkastelu paljastaa jotain uutta, oleellista ja kiinnostavaa työskentelystä. Jäljelle jää aina jotain tunnistettavaa ja ainutlaatuista.”

Pelkonen löytää liikkuvasta kuvasta myös selkeitä yhtymäkohtia muuhun työskentelyynsä:

”Omakuva, peilikuva, valokuva, löydetty kuva tai sosiaalisen median jatkuvan kuvavirran kuva ovat tekemiseni välineitä ja luonnosmateriaalia teoksilleni. Työprosessissani kuva-aiheen kymmeniä kertoja toistuva luonnostelu puulaatalle voidaan nähdä kuvasarjan tai liikkuvan kuvan kaltaisena tapahtumana.”

Ari Pelkonen (s. 1978 Pori) asuu ja työskentelee Helsingissä. Hän on opiskellut kuvataidetta Turun AMK:n taideakatemiassa ja valmistunut kuvataiteen maisteriksi Helsingin Kuvataideakatemiassa vuonna 2006. Hän on pitänyt lukuisia yksityis- ja ryhmänäyttelyitä Suomessa ja hänen teoksiaan on useissa museokokoelmissa. Pelkonen sai Vuoden nuori taiteilija -tunnustuspalkinnon vuonna 2012. Hän toimii taidegrafiikan työmestarina ja puupiirroksen tuntiopettajana Taideyliopiston Kuvataideakatemiassa.

Ari Pelkonen, stillkuva videosta Remain, 2 min (loop), 2014.
Ari Pelkonen, stillkuva videosta Remain, 2 min (loop), 2014.