Annu Vertanen: Hengittävä katse

Ars Nova
13.2.−31.5.2015

Hengittävä katse esittelee taidegraafikko Annu Vertasen tuotantoa vuosilta 2010–2015. Hänen teoksensa ovat tilan haltuun ottavia puupiirrostekniikan taidonnäytteitä. Henkäyksen keveinä, kaikkine sateenkaaren väreineen ne herättävät keväistä mielihyvää.

Annu Vertasen teosten pääosassa on viiva. Se on hallittu raita, rytmikäs aalto, taipuisa spiraali tai vapaasti kulkeva reitti. Vertanen rakentaa viivoillaan loputtomia ketjuja ja kuvioita silmän seurattavaksi. Monet teokset muodostuvat päällekkäin asetetuista, läpikuultavista arkeista, joille taiteilija on vedostanut heleän pastellisävyisiä viivojen verkostoja. Kerroksellisuus saa aikaan vaikutelman, että viivat liikkuvat, välkkyvät tai kohoavat paperin pinnasta irti.

Taiteilijaa kiehtoo katse: havaitseminen, joka tapahtuu sekä silmissä että aivoissa. Hänen taiteensa ei kuitenkaan rajoitu optisten ilmiöiden tarkasteluun. Silmän ja mielen lisäksi teosten teemoja ovat hengittäminen, kosketus ja liike, kattaen näin ihmisen koko kehon ja elämän.

Järjestys ja epäjärjestys vuorottelevat Vertasen työskentelyssä. Esimerkiksi teos Breathing Touch – Hengittävä kosketus perustuu rytmiin, jossa jokaisella viivalla on paikkansa. Teos on lavasteen tai esiripun lailla tilassa seisova puupiirrosinstallaatio. Sen spiraalimaiset kuviot laajenevat ja supistuvat muistuttaen hengittämistä sisään ja ulos. Toisissa sarjoissa, kuten Sijaintikaaviot tai Kuinka päästä eteenpäin (Kiinalainen viiva), järjestys hajoaa ja viiva villiintyy kulkemaan vapaammin. Näissä teoksissa viivat edustavat reittejä ja liikettä: toisissa leikkisästi poukkoillen, toisissa rajaavina ryppäinä.

Näyttely esittelee Annu Vertasen työskentelyä eri mittakaavoissa. Ryhmiin ripustetut puupiirrossarjat edustavat pienintä kokoa. Näyttelyn päättävä Hengittävä katse on seinän kokoinen tilallinen puupiirrosinstallaatio, valtava pinta, jolla viiva käy läpi kaikki olomuotonsa. Suuren määrän työtunteja vaatinut paikkasidonnainen teos on taidegrafiikkaa monumentaalisimmillaan.

Taiturillista käsityöläisyyttä

Annu Vertasen työskentely on kiehtovaa käsityöläisyyttä. Hitaassa ja fyysisesti vaativassa puupiirrostekniikassa on useita työvaiheita, jotka täytyy kaikki tehdä harkiten ja huolellisesti jotta lopputulos onnistuisi. Vertasen tekniikkana on perinteinen puupiirros sekä japanilainen puupiirrostekniikka. Matkat Japaniin ja Kiinaan ovat olleet tärkeitä opintomatkoja puupiirrostekniikoiden oppimiseksi, ja ne ovat tarjonneet taiteilijalle myös esteettisiä ja temaattisia vaikutteita.

Näkymä Annu Vertasen näyttelystä Hengittävä katse. Kuva Jari Nieminen.

Imatralla asuva ja työskentelevä Annu Vertanen (s. 1960) on Suomessa ja kansainvälisesti arvostettu ja palkittu taidegraafikko. Hänet tunnetaan taidegrafiikan rajojen ja konventioiden ylittämisestä sekä ennakkoluulottomasta, uutta luovasta ilmaisustaan. Vertanen on tuottelias taiteilija, jonka teoksia on ollut runsaasti esillä eri puolilla maailmaa. Vuonna 2014 hän voitti Art in Print -lehden kansainvälisen Prix de print -kilpailun teoksella Breathing Touch – Hengittävä kosketus. Marraskuussa 2014 Annu Vertanen palkittiin kuvataiteen valtionpalkinnolla. Tämä on Annu Vertasen ensimmäinen museonäyttely Turussa.

Annu Vertanen: Position Charts Engagements, 2011, puupiirros 92 x 61 cm, kuva Tommi Kähärä.
Annu Vertanen: Communication Charts: Love, 2013. Puupiirros 92 x 61 cm, kuva Tommi Kähärä
Annu Vertanen: Hengittävä katse (yksityiskohta) 2014–2015, puupiirros. Kuva: Tommi Kähärä
Annu Vertanen: Hengittävä katse (yksityiskohta) 2014–2015, puupiirros. Kuva: Tommi Kähärä (2)
Annu Vertanen: Hengittävä katse (yksityiskohta) 2014–2015, puupiirros. Kuva: Tommi Kähärä (3)
Annu Vertanen: Hengittävä katse (yksityiskohta) 2014–2015, puupiirros. Kuva: Tommi Kähärä (4)
Näkymä Annu Vertasen näyttelystä Hengittävä katse. Kuva Aboa Vetus & Ars Nova, Jari Nieminen