Anna Tuori: Maalauksia

Ars Nova
5.10.2012−20.1.2013
Anna Tuori: Honey II, 2012.
Anna Tuori: Honey II, 2012.

Anna Tuori (s. 1976, Helsinki) on maamme eturivin taidemaalareita, jonka tuotantoa on esitelty laajoin yksityisnäyttelyin: Vuoden nuori taiteilija -retrospektiivi Tampereen taidemuseossa vuonna 2011 ja näyttelyt Galleria Anhavalla sekä Helsingin taidemuseossa samana vuonna.

Aboa Vetus & Ars Novan yksityisnäyttely on ensimmäinen Tuorin maalauksia laajemmin esittelevä kokonaisuus Turussa. Esillä on taiteilijan tuotantoa pääosin vuosilta 2003–2011, mutta mukana on myös joitakin vanhempia teoksia sekä lukuisia uusia töitä tältä vuodelta.

Teemana melankolia

Näyttelyä kokoava teema, melankolia, rakentuu vanhempien teosten aiheista ja tunnelmista, joita taiteilijan uusimmat maalaukset jatkavat ja syventävät. Teeman voi aistia näyttelyhuoneiden tunnelmissa. Anna Tuorin teokset avaavat koskettavasti haikeuden, tunnetiloissa viipymisen, yksinäisyyden, pysähtyneisyyden ja ikävöimisen tunnelmia. Erilaisia mielen kerroksia. Myös eskapismi, haaveet sekä todellisen ja kuvittelun välinen rajapinta nousevat mieleen Tuorin maalauksia katsellessa. Kaikki ei ole sitä miltä näyttää. 

Tuorin maalausten nimistö sisältää monia viittauksia kirjallisuuteen, elokuvamaailmaan tai paikkoihin. Surumielinen maisemamaalaus Annabel Lee viittaa Edgar Allan Poen saavuttamattomaan samannimiseen runottareen. Party in Kadykchan -teos puolestaan neuvostoajan aavekaupunkiin, jonka rakenteet katoavat vähitellen olemattomiin.

Anna Tuori käyttää monipuolista maalaustekniikkaa ja hänen taidokas kädenjälkensä on tunnistettava sekä kankaalla että levyllä. Taiteilija on yhtä omillaan vaaleiden ja tummien värisävyjen maailmassa. Ei ole yksiselitteistä, mihin maalauksen maisema rajautuu – mihin tarina jatkuu vaikkapa teoksen reunalla työntyvän käden myötä. Anna Tuorin maalausten välittämä kertomus onkin usein katkelmallinen ja monikerroksinen. Teosten tiivis tunnelma houkuttelee erilaisiin tulkintoihin unimaailmasta fantasioihin, arvoituksista runollisuuteen.

Anna Tuori (s. 1976) on helsinkiläinen kuvataiteilija. Hän on opiskellut Kuvataideakatemiassa vuosina 1997–2003 sekä suorittanut opintoja L'École Nationale Supérieure de Beaux-Arts'ssa, Pariisissa. Hänen teoksiaan on ollut esillä lukuisissa yksityis- sekä ryhmänäyttelyissä eri puolella Suomea ja ulkomailla. Kesällä 2012 Tuorin maalauksia nähtiin Venäjän taideakatemiassa, Suomen Pietarin instituutin koordinoimassa näyttelyssä. Parhaillaan syys-lokakuun ajan 2012 pariisilainen Galerie Suzanne Tarasieve esittelee taiteilijan teoksia.

Anna Tuori valittiin Vuoden nuoreksi taiteilijaksi vuonna 2011. Ennen sitä hän on ollut ehdolla myös Ars Fennica sekä Carnegie Art Award -palkintojen saajaksi. Tuorin teoksia on mm. Tampereen, Hämeenlinnan ja Turun taidemuseon, Nykytaiteen museo Kiasman ja Amos Andersonin taidemuseon kokoelmissa.

Anna Tuori: They Use That Moon No More II, 2012.
Anna Tuori: Party in Kadychan, 2010. Turun taidemuseo / Åbo konstmuseum / Turku Art Museum.
Anna Tuori: Smoke, 2009.
Anna Tuori: Pripyat, 2009.