15 huonetta

Ars Nova
5.5.−11.9.2016

Aboa Vetus & Ars Novan kesänäyttely 15 huonetta tarjoaa poikkeuksellisen laajan näkymän museon taidekokoelmaan. Kahteen kerrokseen levittäytyvässä näyttelyssä kansainväliset tähdet kohtaavat suomalaisen modernismin ja nykytaiteen huiput.

Taiteilijatähtiä ja monenlaisia tunnelmia

15 huonetta esittelee kokoelman luonteenpiirteet ja näyttää millaisista teoksista, aikakauden edustajista ja osista se muodostuu. Ripustus ei etene kronologisesti, vaan teokset esitellään erilaisten tarinoiden, aikajänteiden ja mielleyhtymien kautta. Kesänäyttely tuo yleisön eteen teoksia taiteilijatähdiltä, kuten David Hockneylta, Pablo Picassolta ja Andy Warholilta. Kotimaisista kokoelmataiteilijoista mukana ovat muun muassa Otto Mäkilä, Ulla Jokisalo, Anna Tuori ja Lars-Gunnar Nordström.

Maalaukset, taidegrafiikka ja piirustukset ovat vahvasti edustettuina, ja videoteokset ja veistokset rytmittävät näyttelykerrontaa. Näyttelyssä voi katsoa Hopeakettua silmästä silmään, kokea alkuräjähdyksen nappia painamalla tai tutkia päättymättömän oloista paratiisimaisemaa.

Näyttelysalit johdattelevat katsojan tunnelmasta toiseen. Max Ernstin teosten kautta raotetaan alitajunnan salattuja maailmoja ja maalauksen vimmaa aistitaan Cobra-ryhmän taiteilijoiden sekä Antoni Tàpiesin parissa. Pop-taidetta tarkastellaan sekä länsimaisesta perspektiivistä neuvostoliittolaisin maustein. Ihmisen ja luonnon välinen suhde, taiteilijuus sekä inspiraation lähteet ovat näyttelyssä läsnä. Myös paikalliset tarinankertojat Kauko Lehtisestä Otto Mäkilään pääsevät ääneen.

Rauhoitu taidejoogassa ja heittäydy taideimpron vietäväksi

Näyttelykokemusta täydentämään on koottu monipuolinen oheisohjelma: kesän aikana museossa joogataan, heittäydytään taideimpron vietäväksi, tavataan taiteilijoita, osallistutaan työpajoihin ja vietetään koko perheen taidepäivää. Lisäksi näyttelyyn voi tutustua oppaan johdolla tiistaisin ja torstaisin vartin mittaisilla pikaopastuksilla, ja yleisöopastuksilla kahdesti päivässä koko kesän ajan.

Näkymä 15 huonetta -näyttelystä. Kuva: Jari Nieminen / Aboa Vetus & Ars Nova
Näkymä 15 huonetta -näyttelystä. Kuva: Jari Nieminen / Aboa Vetus & Ars Nova
Näkymä 15 huonetta -näyttelystä. Kuva: Jari Nieminen / Aboa Vetus & Ars Nova
Näkymä 15 huonetta -näyttelystä. Kuva: Jari Nieminen / Aboa Vetus & Ars Nova