Arkeologiset yleisökaivaukset

Kesällä 2021 Aboa Vetus Ars Nova jatkaa arkeologisia kaivauksia museon sisäpihalla. Näihin kaivauksiin myös yleisö pääsee mukaan! Arkeologin juttusilla voi piipahtaa hänen ollessaan paikalla tai vaihtoehtoisesti arkeologiaan pääsee tutustumaan itse käsin tekemällä ja kokemalla, arkeologisilla museokursseilla.

Arkeologinen tutkimus näkyväksi

Aboa Vetus Ars Novan kaivausten yhtenä tavoitteena on tuoda historia näkyväksi keskelle arkipäivää ja kaupunkitilaa. Kuka tahansa voi pistäytyä kaivausalueella, joka sijaitsee helposti saavutettavissa museon sisäpihalla. Arkeologien työskentelyä pystyy seuraamaan vaikka suoraan kahvilan kesäterassilta! Kaivauksen etenemistä voi kesän aikana seurata myös museon sosiaalisen median kautta sekä kaivausblogissa laajennetaanturkua.blog. Blogissa tunnelmiaan jakavat kaivaukseen osallistuvat vapaaehtoiset ja kaivauksella työskentelevät arkeologit kertovat tutkimusten etenemisestä.

Kivitalojen jäljillä

Aboa Vetus Ars Novan uusin kaivauskohde sijaitsee museon pihamaalla, Itäisen rantakadun ja Nunnankadun kulmauksessa. Alueella on tehty arkeologisia kaivauksia nyt vuosina 2017–2019. Tutkimusalue on keskellä vanhinta Turkua, ja kaivauksissa on löydetty kaupungissa asuneiden ihmisten jättämiä jälkiä 1300-luvulta 1800-luvulle. Alueella on kahden kivitalon rauniot, joista ainakin toinen on rakennettu jo keskiajalla. Kaikki tontin rakennukset tuhoutuivat Turun palossa vuonna 1827.

Tontin asukkaista on kirjallisia tietoja 1600-luvulta lähtien, ja vuosisatojen mittaan paikalla on ehtinyt toimia muun muassa krouvi ja Turun akatemian kirjapaino. Yleisökaivauksilla kaivaudutaan Turun palon aikaiseen tuhokerrokseen, josta on mahdollista löytää paloa edeltäneestä elämästä kertovia esinelöytöjä. Kaivauksen aikana on tarkoitus paljastaa tontin 1700-luvun pihakiveys ja tutkia palossa tuhoutuneen liiterin paikkaa.

Arkeologin vastaanotto keskiviikkoisin klo 12–14

Kaivauksiin voi tulla tutustumaan aina arkeologien ollessa paikalla. Kesän aikana 11.8. asti järjestetään kaivauksella Arkeologin vastaanotto aina keskiviikkoisin klo 12–14. Tällöin arkeologit ovat varanneet paikan päälle uusimpia kaivauslöytöjä yleisön ihailtavaksi. Tapahtuma on maksuton.

Vietä päivä arkeologina!

Aikuisten museokurssit

Yleisö voi osallistua kaivaukseen arkeologisilla museokursseilla. Arkeologin ohjauksessa pääset kaivamaan esiin piilossa olevaa Turun historiaa ja opit menneisyyden tutkimusmenetelmistä.

Kurssipäivät 2021:

  • 1 päivän kurssit: 1.7. (TÄYNNÄ), 15.7. (TÄYNNÄ), 29.7.(TÄYNNÄ) ja 12.8.
  • 2 päivän kurssit: 17.–18.6., 8.–9.7. (TÄYNNÄ), 22.–23.7. ja 5.–6.8.

Huomaathan, että kurssien järjestäminen on riippuvaista vallitsevasta koronatilanteesta.

Museokurssien hinnat ovat:
50 € (yhden päivän kurssi klo 10–16)
90 € (kahden päivän kurssi klo 10–16)
Hintaan sisältyy arkeologin ohjaus, materiaalit, vakuutus ja iltapäiväkahvit. Lounas on omakustanteinen.

Kurssi-ilmoittautumiset ja lisätietoja:

arkeologi Ilari Aalto
ilari.aalto@avan.fi
0207 181 641

Lasten kaivauskurssit

Lasten kaivauskursseilla kaivetaan arkeologien ohjauksessa esiin piilossa olevaa Turun historiaa. Hauskan toiminnan ohella opitaan arkeologin työstä ja menneisyyden tutkimusmenetelmistä.

Suosittelemme kurssia 8-12-vuotiaille. Kurssi kestää iltapäivän ajan ja siihen sisältyy välipala. Mukaan kullekin kurssille mahtuu korkeintaan 10 lasta.

Kurssipäivät ja hinnat

  • ti 8.6. klo 12-15 TÄYNNÄ!
  • ti 22.6. klo 12-15 TÄYNNÄ!
  • ti 13.7. klo 12-15 TÄYNNÄ!
  • ti 27.7. klo 12-15 TÄYNNÄ!
  • ti 10.8. klo 12-15 TÄYNNÄ!

Hinta 35 € /lapsi. Hinta sisältää arkeologin ohjauksen, välipalan ja vakuutuksen. Huomaathan, että kurssien järjestäminen on riippuvaista vallitsevasta koronatilanteesta.

Ilmoittautumiset

Kerro ilmoittautuessasi lapsen nimi, syntymäaika, mahdolliset ruoka-aineallergiat ja huoltajan yhteystiedot.

museolehtori Janna Jokela
janna.jokela@avan.fi
0207 181 637

Arkeologista kaivausta kesällä 2019
Arkeologisia tutkimuksia tehdään kesäaikaan museon sisäpihalla. Kuva: Jari Nieminen
Kaivauksilta löytynyt lautanen
Kuvassa kaivaukselta on juuri löytynyt lähes ehjä keramiikkalautanen!