Arkeologiset yleisökaivaukset

Kesällä 2022 Aboa Vetus Ars Nova jatkaa arkeologisia kaivauksia museon sisäpihalla. Näihin kaivauksiin myös yleisö pääsee mukaan! Arkeologin juttusilla voi piipahtaa hänen ollessaan paikalla tai vaihtoehtoisesti arkeologiaan pääsee tutustumaan itse käsin tekemällä ja kokemalla, arkeologisilla museokursseilla.

Arkeologinen tutkimus näkyväksi

Aboa Vetus Ars Novan kaivausten yhtenä tavoitteena on tuoda historia näkyväksi keskelle arkipäivää ja kaupunkitilaa. Kuka tahansa voi pistäytyä kaivausalueella, joka sijaitsee helposti saavutettavissa museon sisäpihalla. Arkeologien työskentelyä pystyy seuraamaan vaikka suoraan kahvilan kesäterassilta! Kaivauksen etenemistä voi kesän aikana seurata myös museon sosiaalisen median kautta sekä kaivausblogissa laajennetaanturkua.blog. Blogissa tunnelmiaan jakavat kaivaukseen osallistuvat vapaaehtoiset ja kaivauksella työskentelevät arkeologit kertovat tutkimusten etenemisestä.

Kivitalojen jäljillä

Aboa Vetus Ars Novan uusin kaivauskohde sijaitsee museon pihamaalla, Itäisen rantakadun ja Nunnankadun kulmauksessa. Alueella on tehty arkeologisia kaivauksia nyt vuosina 2017–2019. Tutkimusalue on keskellä vanhinta Turkua, ja kaivauksissa on löydetty kaupungissa asuneiden ihmisten jättämiä jälkiä 1300-luvulta 1800-luvulle. Alueella on kahden kivitalon rauniot, joista ainakin toinen on rakennettu jo keskiajalla. Kaikki tontin rakennukset tuhoutuivat Turun palossa vuonna 1827.

Tontin asukkaista on kirjallisia tietoja 1600-luvulta lähtien, ja vuosisatojen mittaan paikalla on ehtinyt toimia muun muassa krouvi ja Turun akatemian kirjapaino. Yleisökaivauksilla kaivaudutaan Turun palon aikaiseen tuhokerrokseen, josta on mahdollista löytää paloa edeltäneestä elämästä kertovia esinelöytöjä. Kaivauksen aikana on tarkoitus paljastaa tontin 1700-luvun pihakiveys ja tutkia palossa tuhoutuneen liiterin paikkaa.

Vietä päivä arkeologina!

Aikuisten ja lasten kaivauskurssit

Yleisö voi osallistua kaivaukseen arkeologisilla museokursseilla. Arkeologin ohjauksessa pääset kaivamaan esiin piilossa olevaa Turun historiaa ja opit menneisyyden tutkimusmenetelmistä.

Kesän 2022 kaivauskurssien ajankohdat ja muut lisätiedot julkaistaan tällä sivulla 1.3.2022.

Kurssi-ilmoittautumiset ja lisätietoja:

museolehtori Janna Jokela
janna.jokela@avan.fi
040 078 6053

Arkeologista kaivausta kesällä 2019
Arkeologisia tutkimuksia tehdään kesäaikaan museon sisäpihalla. Kuva: Jari Nieminen
Kaivauksilta löytynyt lautanen
Kuvassa kaivaukselta on juuri löytynyt lähes ehjä keramiikkalautanen!