Laajennetaan Turkua! – Arkeologiset yleisökaivaukset

Kesällä 2019 Aboa Vetus & Ars Nova jatkaa arkeologisia kaivauksia museon sisäpihalla. Näihin kaivauksiin myös yleisö pääsee mukaan! Arkeologin juttusilla voi piipahtaa hänen ollessaan paikalla tai vaihtoehtoisesti arkeologiaan pääsee tutustumaan itse käsin tekemällä ja kokemalla, arkeologisilla museokursseilla.

Arkeologinen tutkimus näkyväksi

Aboa Vetus & Ars Novan kaivaus tuo historian näkyväksi keskelle arkipäivää ja kaupunkitilaa. Kuka tahansa voi pistäytyä kaivausalueella, joka sijaitsee helposti saavutettavissa museon sisäpihalla. Arkeologien työskentelyä voi seurata vaikka suoraan kahvilan kesäterassilta! Lisäksi arkeologit ja kaivauksilla työskentelevät vapaaehtoiset kertovat kaivauskuulumisia Laajennetaan Turkua -blogissa https://laajennetaanturkua.blog/ . Kaivauksen etenemistä voi kesän aikana seurata myös museon sosiaalisen median kautta.

Kivitalon jäljillä

Aboa Vetus & Ars Novan kesän kaivauskohde sijaitsee museon pihamaalla, Itäisen rantakadun ja Nunnankadun kulmauksessa. Alueella on tehty arkeologisia kaivauksia jo vuosina 2017–2018. Tähän mennessä on löydetty kahden kivitalon rauniot, joista toinen on mitä todennäköisimmin rakennettu jo keskiajalla. Lisäksi kaivauksissa on tavoitettu 1500–1800-luvuille ajoittuvia kulttuurikerroksia ja esinelöytöjä. Kaivausalue rajautuu museon sisäpihalta jo 1990-luvulla esiin kaivettuun Luostariin jokikatuun, jonka kiveyksellä kävijät voivat kävellä myös museon sisällä.

Historiallinen lähdeaineisto antaa sosiaalisen ja elinkeinollisen tiedon avulla pohjaa myös arkeologisille tulkinnoille. Tontin varhaisin omistaja on porvari Anders Merthen (k. 1666) ja hänen vaimonsa Karin Gerdner. Tonttia kutsuttiin nimityksellä Källaren siksi, että Merthenillä oli pitkään vuokralla Turun kaupungin kellarioikeudet eli kaupungin anniskelumonopoli. Tontin asukkaista on kattavammat tiedot 1760-luvun puolivälistä lähtien. Nykyisellä kaivausalueella on sijainnut vielä Turun palon aikaan 1827 ns. Forsteenin kivitalo, joka oli nimetty 1700-luvun alussa tontin omistaneen Samuel Forsteenin mukaan. Vuoden 1835 kartassa rakennusta ei enää näy, joten se on luultavasti tuhoutunut Turun palossa ja purettu joitakin vuosia sen jälkeen.

Kesän 2019 kaivausten tarkoituksena on saada viime kesänä tavoitettu keskiaikainen kellari paremmin esille ja selvittää sen tarkempi rakentamisajankohta ja -vaiheet. Samalla on tarkoitus ottaa laajemmin esille rakennuksen kivettyä pihapiiriä ja tehdä mahdollisesti koekuoppa myös sisäpihalla esillä olevaan Luostarin jokikatuun ja selvittää sen vanhempia päällystyksiä ja vaiheita.

Arkeologiset museokurssit

Heinäkuussa museolla järjestetään yhden ja kahden päivän mittaisia arkeologisia museokursseja aikuisille. Kurssilla käydään läpi arkeologisen tutkimuksen perusteita ja tutkimusmenetelmiä. Lisäksi kurssilaiset osallistuvat käytännön kaivaustyöhön arkeologien ohjauksessa.

Yhden päivän kursseja järjestetään 9.7, 10.7, 16.7. ja 17.7. klo 10–15 ja kahden päivän kursseja 11.–12.7. ja 18.–19.7. klo 10–15. Yhden päivän kurssin hinta on 50 € ja kahden päivän kurssin 90 €. Hintaan sisältyy kurssin ohjaus, materiaalit, vakuutus, kahvit ja sisäänpääsy museoon. Kullekin kurssille mahtuu 10 henkeä.

Ilmoittautumiset museokursseille: Elina Mattila, yleisöarkeologi, elina.mattila@aboavetusarsnova.fi tai 0207 181 646.

Lisätietoja kaivauksesta:

Janna Jokela
museolehtori
janna.jokela@aboavetusarsnova.fi
0207 181 637

Ilari Aalto
kaivausjohtaja
ilari.aalto@aboavetusarsnova.fi