Keskiajan Turku Aboa Vetus Ars Novassa

Keskiajan Turkua vietetään tänä vuonna 1.–4.7.2021. Aboa Vetus Ars Nova on avoinna tapahtuman ajan joka päivä klo 11–18.

Museon maanalainen rauniokortteli kertoo Suomen vanhimman kaupungin historiasta

Aboa Vetus on maan alta löydetty kaupunginosa, jossa on eletty vuosisatojen ajan. Suomen ainoa arkeologinen museo syntyi laajojen kaupunkiarkeologisten kaivausten tuloksena 1990-luvulla. Museossa voi tutustua keskiaikaisten kivitalojen raunioihin ja kulkea vanhaa Luostarin jokikatua pitkin. Museosta löytyy tutkittavaa kaikenikäisille. Menneeseen voi eläytyä itse kokeillen, pelaten tai leikkien!

Päivä arkeologina – arkeologinen museokurssi to 1.7. klo 10–15

Yleisö voi osallistua kaivaukseen arkeologisilla museokursseilla. Arkeologin ohjauksessa pääset kaivamaan esiin piilossa olevaa Turun historiaa ja opit menneisyyden tutkimusmenetelmistä.

Kurssin hinta on 50 €. Hintaan sisältyy arkeologin ohjaus, materiaalit, vakuutus ja iltapäiväkahvit. Lounas on omakustanteinen.

Ennakkoilmoittautumiset kurssille: ilari.aalto@avan.fi tai 0207 181 641.

Arkeologin vastaanotto perjantaina 2.7. klo 12–14

Museon sisäpihalla ovat kesän ajan käynnissä arkeologiset yleisökaivaukset, jotka tuovat historian näkyväksi keskelle arkipäivää ja kaupunkitilaa. Kaivauksella järjestetään maksuton Arkeologin vastaanotto perjantaina 2.7. klo 12–14. Tällöin arkeologit ovat varanneet paikan päälle uusimpia kaivauslöytöjä yleisön ihailtavaksi. Tervetuloa tutustumaan kaivaukseen!

Yleisöluennot

Keskiajan Turku -tapahtuman aikana museolla järjestetään kaksi yleisöluentoa. Luennot pidetään museon Factory-tilassa.

to 1.7. klo 14.00

FT Terttu Lempiäinen: Metsä Mirramia ja Maran Ohdaketta - rohtoja ja yrttejä keskiajan ’kaalitarhasta’

pe 2.7. klo 14.00

FM Hanna-Mari Kupari: Armon lähteestä synninpäästöä anomassa: katolisen kirkon oikeusasiakirjat myöhäiskeskiajan turkulaisen arjen näyttämönä

Lisätiedot:

museolehtori Janna Jokela
janna.jokela@avan.fi
0207 181 637

Keskiajan Turku -tapahtuma näyttäytyy kaupungin historiallisessa ytimessä ja tärkeimmissä keskiaikaisissa kohteissa. Aboa Vetus Ars Nova osallistuu tapahtumaan keskiajan asiantuntijana. Muut tapahtuman tahot ovat Turun Suurtorin keskiaika ry:n järjestämät tapahtumat Vanhalla Suurtorilla, Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän Keskiajan Turku Tuomiokirkossa sekä Rohan Tallien hevosturnajaiset. Jaa kokemuksesi #keskiajanturku.

Näkymä maanalaisesta museosta. Kuva Jari Nieminen.
Aboa Vetus on maan alta löydetty kaupunginosa, jossa on eletty vuosisatojen ajan. Kuva: Jari Nieminen
Lapsi ihmettelee koiran luurankoa. Kuva: Jari Nieminen
Arkeologisesta museosta löytyy jännittävää tietoa kaiken ikäisille. Kuva: Jari Nieminen
Arkeologit esittelevät pihan kaivauksia Keskiajan Turku -tapahtuman aikana. Kuva: Jari Nieminen.
Arkeologit esittelevät pihan kaivauksia perjantaina 2.7. klo 12-14. Kuva: Jari Nieminen.