MUSEOSSA TAPAHTUU

Lipun hintaan sisältyvät suomenkieliset yleisöopastukset joka lauantai ja sunnuntai
klo 11.30 Aboa Vetus – vanha Turku
klo 12.15 Ars Novan näyttelyt

Lisätietoja tapahtumista:
museolehtori Janna Jokela
janna.jokela@aboavetusarsnova.fi
0207 181 637

joulukuu

Musiikkia Aboa Vetus & Ars Novassa

Turun konservatorion oppilaskonsertti M Kitchen & Caféssa
tiistaina 10.12 klo 16.00 

Yleisöluentoja arkeologiasta: tekstiilit

Aboa Vetus & Ars Nova ja Turun yliopiston arkeologian oppiaine järjestävät yhteistyössä yleisöluentoja arkeologiasta. Tunnin mittainen yleisöluento on maksuton ja tarkoitettu kaikille aiheesta kiinnostuneille. Luennot pidetään kerran kuussa keskiviikkoisin klo 17.15 museon aulassa sijaitsevassa Factory-tilassa. Syksyn yleisöluentojen teemana ovat tekstiilit.

ke 11.9.  Jaana Riikonen: Tutkimusta ja tulkintaa - Hautalöydöstä Ravattulan puvuksi
ke 9.10.  Sue Salminen: Villasta vaatteeksi - Ravattulan puku -hanke käytännössä
ke 13.11. Päivi Repo: 1800-luvun jälkipuoliskon miestenvaatteiden elinkaari kaupungistuvassa kyläyhteisössä
ke 11.12. Nina Manninen: Kultaa, silkkiä ja itämaiden kalleuksia - Katariina Jagellonican vaatteet

Esitelmä Huittisten keskiaikaisesta alttariliinasta ti 17.12.

Tiistaina 17.12. klo 17.15 Jaana Jaatinen esitelmöi museolla otsikolla "Huittisten alttariliina – myöhäiskeskiajan kirjontataiteen helmi". Esitelmä pidetään Factory-tilassa ja sille on vapaa pääsy.

Neitsyt Marian elämää kuvaava Huittisten alttariliina on ainutlaatuinen esine keskiajan Suomesta. Jaana Jaatinen esittelee kuvin Kansallismuseossa esillä olevaa alttariliinaa ja siinä käytettyä kirjontatekniikkaa. Esitelmä asettaa alttariliinan historiallisiin yhteyksiinsä saatavilla olevan tiedon pohjalta. Jaatinen on itse tekemässä kulta- ja silkkikirjonnalla replikaa tästä 1490-luvulta peräisin olevasta tekstiilistä ja on sitä kautta perehtynyt aiheeseen laajasti.

Jaana Jaatinen on valtiotieteiden tohtori ja bysanttilaisen silkki- ja kultakirjonnan harrastaja.

Lyhtykierros raunioalueella to 19.12.

Joulun alla Aboa Vetus & Ars Novan raunioalueelta sammutetaan valot ja yleisö pääsee kokemaan tilan pimeänä, pelkässä kynttilävalaistuksessa torstaina 19.12. klo 17–18.30.

Klo 17.30 alkavalla tunnelmallisella lyhtykierroksella opas kertoo keskiaikaisella raunioalueella joulun historiasta. Joulu, jól, jehwla, oli muinaisgermaaninen auringonkierron juhla, vuoden juhlista suurin. Kristillistä joulua on vietetty 300-luvulta asti. Suomessa joulu astui sadonkorjuun juhlan kekrin kenkiin ja ensimmäinen joulurauha julistettiin jo 1300-luvulla Turun Vanhalta Suurtorilta. Kukin osallistuja saa lopuksi mukaansa 1300-luvulta peräisin olevan jouluherkun reseptin.

Joulukierros alkaa museon lippukassalta ja sisältyy museon pääsylipun hintaan. Pimeälle raunioalueelle voi tulla tunnelmoimaan myös omatoimisesti. Pimeässä museotilassa kannattaa kulkea varoen. Ota oma lyhty mukaan!