MUSEOSSA TAPAHTUU

Lipun hintaan sisältyvät suomenkieliset yleisöopastukset joka lauantai ja sunnuntai
klo 11.30 Aboa Vetus – vanha Turku
klo 12.15 Ars Novan näyttelyt

Lisätietoja tapahtumista:
museolehtori Janna Jokela
janna.jokela@aboavetusarsnova.fi
0207 181 637

lokakuu

Musiikkia Aboa Vetus & Ars Novassa

Turun konservatorion oppilaskonsertit M Kitchen & Caféssa
tiistaisin 1.10., 5.11 sekä 10.12 klo 16.00 

Yleisöraati: arkeologiset esineet 16.10. klo 17–19

Museo järjestää 16.10. klo 17–19 yleisöraadin, jossa tarkastelussa ovat arkeologiset esineet. Mitä voimme tietää niiden käyttäjistä ja omistajista? Mitä kaivauslöydöt voivat kertoa menneisyydessä eläneistä ihmisistä ja miten näistä historian hämäriin kadonneista henkilöistä voitaisiin kertoa näyttelyssä? Aboa Vetus & Ars Nova kutsuu yleisön mukaan kehittämään museokerrontaa!

Ilmoittaudu mukaan tilaisuuteen: elina.mattila@aboavetusarsnova.fi tai 0207 181 646. Tilaisuus on maksuton ja sisältää kahvitarjoilun.Tervetuloa!

Aboa Vetus & Ars Novan järjestämät yleisöraadit tähtäävät museon arkeologisén näkökulman uudistamiseen.

Lapsiperheiden syyslomarieha 17.–20.10.

Aboa Vetus & Ars Nova kutsuu lapsiperheet museoon Turun koulujen syyslomalla 17.–20.10.! Näyttelyt tarjoavat ihmeteltävää, tekemistä ja tutkimista kaikenikäisille. M Kitchen & Café tarjoilee herkullisia eväitä ja runsaasta museokaupasta voi ostaa hauskoja tuliaisia kotiin viemisiksi.

Lapsena keskiajan Turussa -kierrokset to–su klo 11.30 ja 11.45

Aboa Vetuksen raunioiden lomassa kiertävällä opastuksella pääsee kuulemaan lasten elämästä Turussa satoja vuosia sitten. Kierroksella kerrotaan, miten keskiajalla asuttiin, mitä syötiin ja minkälaisilla leluilla leikittiin. Kierros kestää noin 45 minuuttia ja sisältyy museon pääsymaksuun.

Lasten luennot to ja pe klo 13.00

  • to 17.10. klo 13.00 arkeologi ja tietokirjailija Ilari Aalto: Miten arkeologi tutkii menneisyyttä?
  • pe 18.10. klo 13.00 arkeologi ja tietokirjailija Ilari Aalto: Lasten löytämät muinaisaarteet

Esitelmien kesto on noin 30 minuuttia. Vapaa pääsy. Kummankin esitelmän jälkeen on mahdollista tutustua Aallon kirjoittamaan Jatulintarhoja ja hiidenkiukaita: nuoren arkeologin käsikirja -teokseen – ja hankkia vaikka omistuskirjoitus! Kirjaa on myynnissä Aboa Vetus & Ars Novan museokaupassa.

Arkeologin päivystys to ja pe klo 12–14

Mitä olet aina halunnut kysyä arkeologilta? Arkeologi päivystää syyslomalla maanalaisessa Luutarhassa torstaina ja perjantaina klo 12–14. Arkeologin vastaanotolla pääsee tutkimaan aitoja arkeologisia löytöjä ja kuulemaan arkeologien tekemästä jännittävästä salapoliisityöstä.

Viikonloppuna myös yleisöopastuksia ja taiteilijatapaaminen

Pääsylipun hintaan sisältyvät suomenkieliset yleisöopastukset lauantaina ja sunnuntaina

  • klo 11.30 Aboa Vetus – vanha Turku
  • klo 12.15 Ars Novan näyttelyt

Vuoden nuori taiteilija 2019 Nastja Säde Rönkkö liittyy mukaan Ars Novan yleisöopastukselle lauantaina 19.10. klo 12.15. Taiteilija kertoo teostensa taustoista ja omasta työskentelystään sekä vastaa yleisön kysymyksiin.

Taiteilijatapaaminen: Nastja Säde Rönkkö la 19.10.

Vuoden nuori taiteilija 2019 Nastja Säde Rönkkö esittelee yleisölle näyttelynsä for your charred bones and restless soul lauantaina 19.10. klo 12.15. Tilaisuudessa on mahdollista kuulla taiteilijan työskentelystä, teosten taustoista ja myös esittää kysymyksiä.

Kierros sisältyy museon pääsylipun hintaan eikä sille tarvitse ilmoittautua ennakkoon.

Ars Novan 1. kerroksessa nähtävä näyttely esittelee Nastja Säde Rönkön tämän vuoden aikana valmistunutta tuotantoa. Suurin osa on installaatiomuodossa esitettäviä videoteoksia, joihin taiteilija yhdistää piirustuksia, maalauksia, valokuvia ja esineitä. Alkupisteenä ovat toimineet taiteilijan kirjoittamat tekstit, joiden ympärille hän on rakentanut videoiden kuva- ja äänimaailmat. Runomuotoiset tekstit välittävät vahvoja ja henkilökohtaisia tunnelmia.

Kipaten kiltaan, kontaten kotio! Olut-tasting ja museokierros 26.10. klo 18.00

Aboa Vetus & Ars Nova, ravintola M Kitchen & Café sekä Kakolan panimo järjestävät yhteistyössä Olut-tastingin ja illan teeman mukaisen museokierroksen lauantaina 26.10. klo 18–21.

Ilta käynnistyy klo 18 Aboa Vetus & Ars Novan museokierroksella: ”Kipaten kiltaan ja kontaten kotio – juomakulttuurin historiaa” Mitä maksoi keskiajalla olut ja missä pidettiin silloin kaupungin parhaat bileet? Opastetulla kierroksella kuvitellaan kellarit täyteen viinitynnyreitä ja kuullaan, millaisia hoipertelijoita keskiaikainen katu on aikojen saatossa nähnyt.

Kierroksen jälkeen maistellaan tietenkin oluita ja Kakolan väki kertoo samalla panimonsa toiminnasta.

Maisteltavana on
- Hurlum Helles lager 4,5%
- Metka Gose 4,6%
- Riviera IPA 6,5%
- Lauha Imperial stout 9%

Oluiden kanssa yhdistettävät makupalat
- Sokerisuolattua lohta, tillicremeä ja merileväkaviaaria
- Ranskalaista vuohenjuustoa, pähkinää ja taatelihilloa
- BBQ-possua
- Banaani-suklaakakkua ja mascarponevaahtoa
Lisäksi tarjolla oman leipomon juurileipää, hummusta,romescotahnaa ja oliivitapenadea.

Kierroksen ja tastingin hinta 40€ ja mukaan mahtuu 40 henkilöä. Sitovat ilmoittautumiset mkitchencafe@mbakery.fi .

marraskuu

Yleisöluentoja arkeologiasta: tekstiilit

Aboa Vetus & Ars Nova ja Turun yliopiston arkeologian oppiaine järjestävät yhteistyössä yleisöluentoja arkeologiasta. Tunnin mittainen yleisöluento on maksuton ja tarkoitettu kaikille aiheesta kiinnostuneille. Luennot pidetään kerran kuussa keskiviikkoisin klo 17.15 museon aulassa sijaitsevassa Factory-tilassa. Syksyn yleisöluentojen teemana ovat tekstiilit.

ke 11.9.  Jaana Riikonen: Tutkimusta ja tulkintaa - Hautalöydöstä Ravattulan puvuksi
ke 9.10.  Sue Salminen: Villasta vaatteeksi - Ravattulan puku -hanke käytännössä
ke 13.11. Päivi Repo: 1800-luvun jälkipuoliskon miestenvaatteiden elinkaari kaupungistuvassa kyläyhteisössä
ke 11.12. Nina Manninen: Kultaa, silkkiä ja itämaiden kalleuksia - Katariina Jagellonican vaatteet

joulukuu

Opastettu kierros Turun taiteilijaseuran näyttelyihin 1.12. klo 13.00

Turun Taiteilijaseuran 95-vuotisjuhla huipentuu juhlanäyttelyyn Aboa Vetus & Ars Nova -museossa. Lisäksi Turun Taidehallissa on 1.11.–8.12. esillä seuran perinteinen vuosinäyttely.

Sunnuntaina 1.12. klo 13.00 tarjoutuu mahdollisuus tutustua molempiin näyttelyihin kahden asiantuntijan vetämällä opastetulla kierroksella. Aboa Vetus & Ars Novan näyttelykokonaisuuden koonnut amanuenssi Silja Lehtonen ja Taidehallin kokonaisuudesta vastannut kuraattori Terhi Tuomi (WAM) opastavat näyttelyt yhdessä keskustellen.

Kierros alkaa Aboa Vetus & Ars Novasta klo 13.00 ja jatkuu museolta kävellen Turun Taidehallille. Kierros sisältyy museon pääsylipun hintaan eikä siihen tarvitse ilmoittautua ennakkoon.