MUSEOSSA TAPAHTUU

Lipun hintaan sisältyvät suomenkieliset yleisöopastukset joka lauantai ja sunnuntai
klo 11.30 Aboa Vetus – vanha Turku
klo 12.15 Ars Novan näyttelyt

Lisätietoja tapahtumista:
museolehtori Janna Jokela
janna.jokela@aboavetusarsnova.fi
0207 181 637

helmikuu

Yleisöluentoja arkeologiasta teemalla sota

Keskiviikkoisin kerran kuussa klo 17.15–18.15 | vapaa pääsy

Kevään arkeologian yleisöluennoilla tarkastellaan sotaa ja sodankäyntiä eri aikakausina. Luentosarjan järjestävät Aboa Vetus & Ars Nova ja Turun yliopiston arkeologian oppiaine. Luennot pidetään museolla.

  • Ke 12.2. klo 17.15 Riku Kauhanen: Metsäkaartilaiset arkeologian ja folkloristiikan silmin
  • Ke 4.3. klo 17.15 Jasse Tiilikkala: Linnavuoret ja sota rautakaudella
  • Ke 15.4. klo 17.15 Inga Nieminen: Toisen maailmansodan kohteet Metsähallituksen kulttuuriperintöinventoinneissa
  • ke 13.5. klo 17.15 Jan Fast: Hankoniemen toisen maailmansodan aikaisten sotavainajien etsintä ja sotavainajakohteiden kartoitus ja dokumentointi osana Hanko 1941 projektia
Lapsiperheiden hiihtolomarieha 15.–23.2.

Aboa Vetus & Ars Nova kutsuu lapsiperheet museoon koulujen hiihtolomalla lauantaista 15.2. sunnuntaihin 23.2.2020. Museon näyttelyt tarjoavat ihmeteltävää, tekemistä ja tutkimista kaikenikäisille. Ravintola-kahvila M Kitchen & Café tarjoilee herkullisia eväitä ja uudistuneesta museokaupasta voi ostaa hauskoja muistoja kotiin viemisiksi.

POP-UP POTRETTEJA ma 17.2. klo 12–16
Haluatko nähdä eläimen itsessäsi? Kuvataiteilija Ilona Niemi tekee museovieraista kollaasimuotokuvia eläiminä. Pop-up potrettipaja pyörii Ars Novan näyttelysalissa maanantaina 17.2. klo 12–16. Muotokuvan tekeminen kestää noin 15–20 minuuttia. Oman vuoronsa voi varata samasta huoneesta löytyvään varauslistaan.

LASTEN ARKEOLOGIAKIERROKSET joka päivä 15.–23.2. klo 11.30
Millaista elämä oli keskiajan Turussa? Miten tieto menneisyydestä syntyy? Kierroksella kuljetaan museon maanalaisessa rauniokorttelissa ja kuullaan millaisia johtolakoja menneisyyteen arkeologit voivat maasta löytää. Kesto noin 45 minuuttia.

LASTEN TAIDEKIERROKSET joka päivä 15.–23.2. klo 11.30
Lasten omalla taidekierroksella tutkitaan värejä, muotoja ja kuvia. Taidenäyttelyssä siivouskärry voikin yllättää ja nurkan takaa paljastua vaikka eläinten disko. Ja mitä ihmettä – saako museossa keinua? Kierros kestää noin 45 minuuttia.

LASTEN LUENNOT ke 19.2. ja to 20.2. klo 13.00
Lasten luennoilla arkeologi Ilari Aalto kertoo jännittäviä ja hauskoja asioita menneisyydestä. Esitelmien kesto on noin 30 minuuttia ja ne pidetään Aboa Vetuksen kaivoaukiolla.
ke 19.2. klo 13.00: Miten arkeologi tutkii historiaa?
to 20.2. klo 13.00: Mitä arkeologia kertoo lasten elämästä?
Ilari Aalto on arkeologi ja tietokirjailija. Yhdessä Elina Helkalan kanssa hän on julkaissut arkeologiaa ja historiaa yleistajuistavia tietokirjoja, joista uusimpana Jatulintarhoja ja hiidenkiukaita: Nuoren arkeologin käsikirja (Atena 2019). Kirjaa on saatavilla Aboa Vetus & Ars Novan museokaupasta!

LASTEN LOUNAS ma–pe 17.–21.2.
M Kitchen & Caféssa on tarjolla lasten lounas (lihapullat, muusi + vihersalaatti 8 € / lapsi).

Retkiä Agricolan maailmaan -luentosarja

Mikael Agricola -seura järjestää keväällä neljä yleisöluentoa Factoryssa. Luennot ovat maksuttomia. 

  • Ti 18.2. klo 17–19: Professori (em.) Simo Heininen: Tuleva piispa kapakkatappelussa – suomalaiset Wittenbergin yliopistossa. Pääsihteeri, professori Tuomas M. S. Lehtonen: Hurskaat laulut suvun maineen pilaajina: Piae cantiones -kokoelma ja Ruuthsuku.
  • Ti 3.3. klo 17–19: Professori (em.) Kaisa Häkkinen: Purjehdusretkiä ja toiviojuonia. Matkasanastoa Mikael Agricolan teoksissa. Arkeologi Ilari Aalto: Maanteitä ja leettareita: matkustaminen Suomessa keskiajalla ja 1500-luvulla
  • Ti 17.3. klo 17–19: Pääjohtaja Jussi Nuorteva ja tutkimusjohtaja Päivi Happonen: Sähköinen Agricola – kuinka tekoäly avaa asiakirjatiedon. Professori Jyrki Knuutila: Mihin kirkkoon Agricola kuului? Miten ja milloin ”luterilainen kirkko” kehittyi Ruotsiin ja Suomeen 1500-luvulla?
  • Ti 31.3. klo 17–19: Arkkipiispa (em.) Jukka Paarma: Hemminki Maskulainen -Virsirunoilija ja kirkonmies. Professori (em.) Erkki Tuppurainen: Hengelisiä wirsiä Suomenkielel muidhen christilisten maacundain tauan iälken - Virsilaulu Suomessa 1500-luvulla.

Seminaarisarja toteutetaan Suomen Kulttuurirahaston Varsinais-Suomen rahaston myöntämän apurahan tuella.

Yleisöluento Ideat näkyviksi -näyttelyssä

tiistaina 25.2. klo 18–19
Hannelore Fobo: Of War and Peace. Leningrad’s New Artists in the Late Soviet Period.

1980-luvun alussa silloisessa Leningradissa virisi uutta etsivien taiteilijoiden underground-yhteisö. Uudet taiteilijat -ryhmään kuului kuvataiteilijoita, muusikoita, kirjailijoita ja esitystaiteilijoita, jotka toimivat vapaasti taiteenlajien välillä. Nämä taiteilijat tekivät pesäeroa Neuvostoliiton viralliseen taiteeseen ja toteuttivat omaa vastakulttuuriaan. Tee-se-itse -mentaliteetilla syntyi näyttelyitä, konsertteja, festivaaleja ja elokuvia, joita esitettiin kotigallerioissa ja vallatuissa taloissa. Ideat näkyviksi -näyttelyssä on teoksia kolmelta Uudet taiteilijat -ryhmän taiteilijalta: Jevgeni Kozlov, Jevgeni Juffit, Timur Novikov. Lisäksi näyttelytilassa voi kuunnella musiikkia Uudet säveltäjät -duolta.

Kuraattori, taidehistorioitsija Hannelore Fobo (Berliini) on perehtynyt 1980-luvun Leningradin avantgarde-taiteeseen ja erityisesti kaupungissa toimineen Uudet taiteilijat -ryhmän johtohahmoihin kuuluneen Jevgeni Kozlovin työskentelyyn. Luennolla kuullaan Leningradin epävirallisesta taide-elämästä 1980-luvun lopulla sekä tulkintoja museon kokoelmaan kuuluvista Kozlovin moniselitteisistä teoksista. Luento on englanninkielinen. Luento pidetään näyttelytilassa, tilaisuuteen on vapaa pääsy.

maaliskuu

Taiteilijat tavattavissa lauantaina 14.3: Sakari Peltola ja Marjo Yli-Antola

Turun taiteilijaseuran taiteilijat Sakari Peltola ja Marjo Yli-Antola liittyvät mukaan museon yleisöopastukselle Turun taiteilijaseura 95 vuotta | Juhlavuoden kutsuvieraat -näyttelyyn lauantaina 14.3. klo 12.15. Taiteilijat kertovat teoksensa taustoista ja taiteellisesta työskentelystään.

Peltolalta nähdään näyttelyssä osia kolmiulotteisesta The Story of Zon -sarjakuvateoksesta, jonka kaikki osat on veistetty kivestä. Yli-Antola on toteuttanut yhdessä Lotta Lekan ja Ulrika Hagqvistin kanssa näyttelyyn teoksen Tiuhta – Kansantaiteellinen interventio nykytaiteen tilassa. 

Kierros sisältyy museon pääsylipun hintaan eikä sille tarvitse ilmoittautua ennakkoon