MUSEOSSA TAPAHTUU

Lipun hintaan sisältyvät suomenkieliset yleisöopastukset joka lauantai ja sunnuntai
klo 11.30 Aboa Vetus – vanha Turku
klo 12.15 Ars Novan näyttelyt

Lisätietoja tapahtumista:
museolehtori Janna Jokela
janna.jokela@aboavetusarsnova.fi
0207 181 637

elokuu

Arkeologin vastaanotto torstaisin klo 12–14

Aboa Vetus & Ars Novan arkeologisella kaivauksella voi vierailla tutustumassa aina arkeologien ollessa paikalla. Varmimmin arkeologit löytyy kuopasta vielä elokuussa torstaisin klo 12–14.

Aboa Vetus & Ars Novan kesän kaivauskohde sijaitsee museon pihamaalla, Itäisen rantakadun ja Nunnankadun kulmauksessa. Arkeologien työskentelyä voi seurata vaikka suoraan kahvilan kesäterassilta!

Jatulintarhoja ja hiidenkiukaita: nuoren arkeologin käsikirjan julkistustilaisuus ke 21.8.

Keskiviikkona 21.8. klo 17.15 arkeologi Ilari Aalto ja kuvataiteilija Elina Helkala kertovat uuden lasten tietokirjan Jatulintarhoja ja hiidenkiukaita: nuoren arkeologin käsikirja teemoista ja kirjan tekemisestä. Tilaisuuteen on vapaa pääsy ja se pidetään museon aulassa sijaitsevassa Factory-tilassa. Kirjanjulkistuksen jälkeen on mahdollisuus tutustua museon tämän kesän kaivaukseen.

Koulu, nuoret ja ilmastonmuutos -paneeli to 29.8. klo 17.00

Miten ilmastonmuutos tulisi huomioida lasten ja nuorten kasvatuksessa ja opetuksessa? Minkälaisia haasteita se luo opettajille ja kasvattajille?

Aboa Vetus & Ars Nova, kestävän kehityksen asiantuntijaorganisaatio Valonia ja Ilmastonmuutosta koskeva tieto ja Itämeri- hanke järjestävät näistä kysymyksistä avoimen paneelikeskustelun torstaina 29.8. klo 17.00–19.00 Aboa Vetus & Ars Novan Factory-tilassa.

Paneelikeskustelun aiheena on ympäristöön ja ilmastonmuutokseen liittyvä kasvatus ja koulutus. Mietimme miten nuoret kokevat ilmastonmuutoksen ja minkälaisia mahdollisuuksia heillä on osallistua sitä koskevaan yhteiskunnalliseen keskusteluun ja päätöksentekoon. Keskustelemassa ovat Turun nuorisolautakunnan jäsen Alina Heywood, erikoissuunnittelija Jaana Itälä-Laine (Valonia), museolehtori Janna Jokela (Aboa Vetus & Ars Nova) ja dosentti, apulaisprofessori Nina Tynkkynen (Åbo Akademi). Tilaisuuden juontavat tutkijat Jaana Kouri ja Silja Laine.

Paneelikeskustelun taustalla vaikuttavat hankkeet ovat Aboa Vetus & Ars Novan ja Valonian ympäristökasvatushanke Sää ja mää – sään merkityksiä ennen ja nyt sekä Åbo Akademin tutkimushanke Ilmastonmuutosta koskeva tieto ja Itämeri, jota rahoittaa Tiina ja Antti Herlinin säätiö. Aboa Vetus & Ars Novan Omatilassa on parhaillaan esillä Sää ja mää -näyttely, joka syntyi keväällä 2019 yläkouluikäisille nuorille suunnatun oppimiskokonaisuuden pohjalta.

Vapaa pääsy. Lämpimästi tervetuloa keskustelemaan!

syyskuu

Yleisöluentoja arkeologiasta: tekstiilit

Aboa Vetus & Ars Nova ja Turun yliopiston arkeologian oppiaine järjestävät yhteistyössä yleisöluentoja arkeologiasta. Tunnin mittainen yleisöluento on maksuton ja tarkoitettu kaikille aiheesta kiinnostuneille. Luennot pidetään kerran kuussa keskiviikkoisin klo 17.15 museon aulassa sijaitsevassa Factory-tilassa. Syksyn yleisöluentojen teemana ovat tekstiilit.

ke 11.9.  Jaana Riikonen: Tutkimusta ja tulkintaa - Hautalöydöstä Ravattulan puvuksi
ke 9.10.  Sue Salminen: Villasta vaatteeksi - Ravattulan puku -hanke käytännössä
ke 13.11. Päivi Repo: 1800-luvun jälkipuoliskon miestenvaatteiden elinkaari kaupungistuvassa kyläyhteisössä
ke 11.12. Nina Manninen: Kultaa, silkkiä ja itämaiden kalleuksia - Katariina Jagellonican vaatteet

Turun päivä Aboa Vetus & Ars Novassa 15.9.2019

Aboa Vetus & Ars Nova tarjoaa Turun päivän kunniaksi vapaan pääsyn museoon, vuosisatojen takaiseen kaupunkiin ja uusimman nykytaiteen pariin. Museossa on esillä kahden suomalaisen nykytaiteilijan yksityisnäyttelyt. Arvostetulta turkulaistaiteilijalta Saara Ekströmiltä nähdään teoksia vuosilta 2017–2019 ja vasta-avatussa Vuoden nuori taiteilija 2019 näyttelyssä esittäytyy kuvataiteilija Nastja Säde Rönkkö.

Arkeologien esiin kaivama Aboa Vetuksen raunioalue kertoo kaupungin menneisyydestä 600 vuoden takaa. Museon sisäpihalla voi myös tutustua kesän arkeologiseen kaivaukseen, jonka tutkimuskohteena on keskiaikaisen kivitalon kellari ja sen pihamaa.

lokakuu

Lapsiperheiden syyslomarieha 17.–20.10.

Aboa Vetus & Ars Nova kutsuu lapsiperheet museoon Turun koulujen syyslomalla 19.–20.10.2019! Museon näyttelyt tarjoavat ihmeteltävää, tekemistä ja tutkimista kaikenikäisille. M Kitchen & Café tarjoilee herkullisia eväitä ja runsaasta museokaupasta voi ostaa hauskoja tuliaisia kotiin viemisiksi.

Syyslomariehan tarkempi ohjelma julkaistaan lähempänä tapahtumaa.