MUSEOSSA TAPAHTUU

Lipun hintaan sisältyvät suomenkieliset yleisöopastukset joka lauantai ja sunnuntai
klo 11.30 Aboa Vetus – vanha Turku
klo 12.15 Ars Novan näyttelyt

Lisätietoja tapahtumista:
museolehtori Janna Jokela
janna.jokela@aboavetusarsnova.fi
0207 181 637

marraskuu

Yleisöluentoja arkeologiasta: tekstiilit

Aboa Vetus & Ars Nova ja Turun yliopiston arkeologian oppiaine järjestävät yhteistyössä yleisöluentoja arkeologiasta. Tunnin mittainen yleisöluento on maksuton ja tarkoitettu kaikille aiheesta kiinnostuneille. Luennot pidetään kerran kuussa keskiviikkoisin klo 17.15 museon aulassa sijaitsevassa Factory-tilassa. Syksyn yleisöluentojen teemana ovat tekstiilit.

ke 11.9.  Jaana Riikonen: Tutkimusta ja tulkintaa - Hautalöydöstä Ravattulan puvuksi
ke 9.10.  Sue Salminen: Villasta vaatteeksi - Ravattulan puku -hanke käytännössä
ke 13.11. Päivi Repo: 1800-luvun jälkipuoliskon miestenvaatteiden elinkaari kaupungistuvassa kyläyhteisössä
ke 11.12. Nina Manninen: Kultaa, silkkiä ja itämaiden kalleuksia - Katariina Jagellonican vaatteet

Wikidata-työpaja historiallisten henkilöiden parissa la 16.11.

Lauantaina 16.11. klo 11–16 museolla järjestetään työpaja, jossa viedään Wikidataan tietoa museon alueella, Rettigin tontilla vuosisatojen aikana eläneistä henkilöistä. Rettigin tontti ja sen asukkaat ovat keskeinen osa Turun historiaa ja kytkeytyvät toisiinsa monimutkaisin tavoin. Näiden kytkösten esittämiseen Wikidata tarjoaa mahdollisuuden.

Museoissa on valtavasti tietoa. Eikö olisikin hauskaa, jos kuka tahansa voisi vapaasti tarkastella ja järjestellä sitä? Edit history -hankkeessa Aboa Vetus & Ars Nova ja Suomen pelimuseo ovat tämän vuoden aikana vieneet kokoelmistaan tietoa Wikidataan ja rikastaneet sitä yhdessä yleisön kanssa työpajoissa.

Kuulostaako jännittävältä? Hieman epäselvältä? Ei hätää! Edit history -työpajat on tarkoitettu täysin ummikoille. Tule oppimaan, miten Wikidataa käytetään. Päivän aikana opit

  • tuntemaan Rettigin tontilla 1600-1800-luvuilla asuneita henkilöitä
  • kuinka maailman suosituin tietosanakirja toimii
  • käyttämään avointa tietokantaa, jossa on yli 50 miljoonaa kohdetta, ja lisäämään sinne itse tietoja!

Ilmoittautuminen

Huomioi, että tarvitset oman kannettavan tietokoneen työpajaa varten. Päivän aikana tarjotaan lounas sekä kahvia ja pientä naposteltavaa. Tarkemmat käytännön ohjeet päivän kulusta saat ilmoittauduttuasi.

Ilmoittaudu sähköpostitse: museolehtori Janna Jokela janna.jokela@aboavetusarsnova.fi

Taiteilijat Heini Aho ja Lotta Leka mukana opastetulla kierroksella 16.11.

Lauantaina 16.11. klo 12.15 Turun Taiteilijaseura 95 vuotta | Juhlavuoden kutsuvieraat -näyttelyn taiteilijat Heini Aho ja Lotta Leka kertovat teoksistaan yleisöopastuksella. Perinteikkään yhdistyksen kunniaksi järjestetty näyttely esittelee 14 taiteilijan ajankohtaista työskentelyä ja avaa näkymän kaupungin aktiiviseen taidekenttään.

Kierros sisältyy museon pääsylipun hintaan eikä vaadi ennakkoilmoittautumista.

Yleisöluento: Taide ja hyvä elämä la 23.11. klo 15

FT Hemmo Laihon osallistava luento "Taide ja hyvä elämä" pidetään museon Factory-tilassa ja sille on vapaa pääsy.

Luento on osa MOLEMMIN PUOLIN -filosofiatapahtumaa. Tapahtuman teemana on hyvä elämä, ja järjestäjänä toimii filosofiaa ja ajattelun kulttuuria edistävä Sfääri ry yhteistyössä Turun yliopiston filosofian tutkijoiden ja filosofian keskustelukerho Totuuden ja tolkun vapaaehtoisten kanssa. Päivän aikana 23.11. luvassa tapahtumia molemmin puolin Aurajokea klo 15–23 välisenä aikana

Turku Art Afterwork torstaina 28.11. klo 16–19

Luvassa ohjelmaa Turun taidemuseoissa ja monissa galleriossa. Illan aikan klo 16–19 vapaa pääsy Aboa Vetus & Ars Novan taidenäyttelyihin: Turun Taiteilijaseura 95 vuotta | Juhlavuoden kutsuvieraat, Hanneriina Moisseinen: DOKUMENTTI ja Ideat esille -kokoelmanäyttelyyn. Turun Taiteilijaseuran taiteilijat Erika Adamsson, Sanna Kananoja, André Peterdi ja Vesa Aaltonen ovat tavattavissa näyttelyssä teostensa äärellä klo 17–19. Tervetuloa!

joulukuu

Opastettu kierros Turun taiteilijaseuran näyttelyihin 1.12. klo 13.00

Turun Taiteilijaseuran 95-vuotisjuhla huipentuu juhlanäyttelyyn Aboa Vetus & Ars Nova -museossa. Lisäksi Turun Taidehallissa on 1.11.–8.12. esillä seuran perinteinen vuosinäyttely.

Sunnuntaina 1.12. klo 13.00 tarjoutuu mahdollisuus tutustua molempiin näyttelyihin kahden asiantuntijan vetämällä opastetulla kierroksella. Aboa Vetus & Ars Novan näyttelykokonaisuuden koonnut amanuenssi Silja Lehtonen ja Taidehallin kokonaisuudesta vastannut kuraattori Terhi Tuomi (WAM) opastavat näyttelyt yhdessä keskustellen.

Kierros alkaa Aboa Vetus & Ars Novasta klo 13.00 ja jatkuu museolta kävellen Turun Taidehallille. Kierros sisältyy museon pääsylipun hintaan eikä siihen tarvitse ilmoittautua ennakkoon.

Musiikkia Aboa Vetus & Ars Novassa

Turun konservatorion oppilaskonsertti M Kitchen & Caféssa
tiistaina 10.12 klo 16.00 

Esitelmä Huittisten keskiaikaisesta alttariliinasta ti 17.12.

Tiistaina 17.12. klo 17.15 Jaana Jaatinen esitelmöi museolla otsikolla "Huittisten alttariliina – myöhäiskeskiajan kirjontataiteen helmi". Esitelmä pidetään Factory-tilassa ja sille on vapaa pääsy.

Neitsyt Marian elämää kuvaava Huittisten alttariliina on ainutlaatuinen esine keskiajan Suomesta. Jaana Jaatinen esittelee kuvin Kansallismuseossa esillä olevaa alttariliinaa ja siinä käytettyä kirjontatekniikkaa. Esitelmä asettaa alttariliinan historiallisiin yhteyksiinsä saatavilla olevan tiedon pohjalta. Jaatinen on itse tekemässä kulta- ja silkkikirjonnalla replikaa tästä 1490-luvulta peräisin olevasta tekstiilistä ja on sitä kautta perehtynyt aiheeseen laajasti.

Jaana Jaatinen on valtiotieteiden tohtori ja bysanttilaisen silkki- ja kultakirjonnan harrastaja.

Lyhtykierros raunioalueella to 19.12.

Joulun alla Aboa Vetus & Ars Novan raunioalueelta sammutetaan valot ja yleisö pääsee kokemaan tilan pimeänä, pelkässä kynttilävalaistuksessa torstaina 19.12. klo 17–18.30.

Klo 17.30 alkavalla tunnelmallisella lyhtykierroksella opas kertoo keskiaikaisella raunioalueella joulun historiasta. Joulu, jól, jehwla, oli muinaisgermaaninen auringonkierron juhla, vuoden juhlista suurin. Kristillistä joulua on vietetty 300-luvulta asti. Suomessa joulu astui sadonkorjuun juhlan kekrin kenkiin ja ensimmäinen joulurauha julistettiin jo 1300-luvulla Turun Vanhalta Suurtorilta. Kukin osallistuja saa lopuksi mukaansa 1300-luvulta peräisin olevan jouluherkun reseptin.

Joulukierros alkaa museon lippukassalta ja sisältyy museon pääsylipun hintaan. Pimeälle raunioalueelle voi tulla tunnelmoimaan myös omatoimisesti. Pimeässä museotilassa kannattaa kulkea varoen. Ota oma lyhty mukaan!