Ääniarkisto

Tämä ääniarkisto on syntynyt Aboa Vetus & Ars Novassa vuonna 2010 esillä olleen Ääniteitä – matka keskiajan ääniympäristöihin -näyttelyn tuloksena. Arkistoon on tallennettu reilu 50 erillistä nauhoitusta, jotka sisältävät keskiajan ihmisten elämästä kertovia ääniä. Äänet on jaoteltu neljään luokkaan:

Ääniteitä-näyttely esitteli keskiajalta kuusi kuulokuvaa, jotka liittyivät hetkiin sepän, kalastajan vaimon, katedraalikoulun opettajan, rikkaan turkulaisporvarin piian ja luostarin abbedissan elämästä. Kuulokuvat tuotettiin museolla pääosin itse äänitetystä materiaalista. Kuulokuvien muokkaamisesta huolehtivat Teemu Tuovinen ja Anssi Alhopuro.

Ääniteitä-näyttelyn taustaa

Lähdimme miettimään, kuinka voisimme kertoa museonäyttelyssä ja erityisesti Aboa Vetuksen rauniotilassa kävijöille keskiajan ääniympäristöistä. Ääneen ja yleensä aistimellisuuteen vahvasti liittyvän näyttelyn suunnittelu aloitettiin vuonna 2007. Siitä kehittyi monitieteinen hanke, joka sai nimen Moniääninen. Hankkeseen liittyi kolme näyttelyprojektia: Ääniteitä, kulttuurihistoriallinen näyttely Aboa Vetuksessa, Klangi, kansainvälinen äänitaiteen näyttely Ars Novassa ja Naantalin museon toteuttama Kaikuja keskiajalta -kuuntelukävely Naantalissa.

Äänien käytöstä

Aboa Vetus & Ars Novan ääniarkisto on kaikkien alasta kiinnostuneiden käytettävissä. Äänet annetaan käyttöön Creative Commons Sampling Plus -lisenssillä. Ääniä on siis lupa käyttää muokattuna ja yhdisteltynä epäkaupallisissa ja kaupallisissa yhteyksissä tai sellaisenaan epäkaupallisissa yhteyksissä. Ääniä käytettäessä niiden alkuperä on toivottavaa mainita. Toivomme myös kuulevamme mihin äänemme päätyvät.

Ääniarkiston äänet ovat osa niistä lukuisista yksittäisistä raakaäänityksistä, joista koostettiin Ääniteitä-näyttelyn kuulokuvat. Otteita valmiista kuulokuvista löydät täältä.