Yhteisen perinnön äärellä

Hankkeessa edistetään arkeologian parissa tapahtuvaa yhteisöllistä tiedontuotantoa, kehitetään Wikidocumentaries-verkkoalustaa ja tuotetaan tutkimustietoa avaavaa sisältöä museon uudistettavaan arkeologiseen näyttelyyn. Hankkeeseen on saatu avustus Otto A. Malmin lahjoitusrahastolta.

Vuonna 2022 järjestettävissä työpajoissa syvennytään museon alueen arkeologiseen tutkimukseen ja historiallisiin henkilöihin asiantuntijoiden ja yleisön yhteisissä keskusteluissa. Työpajoissa myös tuotetaan, linkitetään ja rikastetaan museon tonttia, sen löytöjä ja tutkimusta koskevaa sisältöä wiki-alustoille.

Työpajojen rinnalla kehitetään vielä demo-vaiheessa olevaa Wikidocumentaries -verkkoalustaa, joka perustuu avoimeen tietoon ja yhteisölliseen tiedontuotantoon. Wikidocumentaries on Open Knowledge Finland -yhdistyksen ja sen yhteistyökumppaneiden kehittämä verkkoalusta, joka kokoaa sisältöjä Wikimedian projekteista (Wikidata, Wikipedia ja Wikimedia Commons), museoista, arkistoista, kirjastoista sekä käyttäjiltä itseltään, ja tarjoaa tapoja järjestellä niitä aiheiden ympärille. Alusta hyödyntää aineistolähteenä kulttuuriperintö-organisaatioiden avoimesti saatavissa olevaa aineistoa mm. Finnasta.

Hankkeessa Aboa Vetuksen uuteen arkeologiseen näyttelyyn toteutetaan vuorovaikutteinen elementti, jonka kautta Wikidocumentaries-verkkoalustalla oleva avoin ja yleisön kanssa rikastettu tutkimustieto muodostuu osaksi näyttelymediaa ja museokerrontaa.

Lisätietoja:

Janna Jokela
museolehtori, Aboa Vetus Ars Nova
janna.jokela@avan.fi
0207 181 637