Taidetestaajat

Taidetestaajat on Suomen lastenkulttuurikeskusten liiton koordinoima ja Suomen Kulttuurirahaston ja Svenska kulturfondenin rahoittama suurhanke, joka mahdollistaa kolmen vuoden ajan jokaiselle kahdeksasluokkalaiselle nuorelle kaksi taidelaitosvierailua kulttuurikohteissa. Toinen vierailu on omassa maakunnassa tai lähialueella, toinen suuntautuu pääkaupunkiseudulle. Hanke tavoittaa kolmen vuoden aikana jopa 200 000 nuorta ja heidän opettajaansa.

Aboa Vetus & Ars Novassa vieraili keväällä ja syksyllä 2018 yhteensä yli 2 000 nuorta 8.-luokkalaista hankkeen puitteissa. Nuoret arvostelivat kokemuksensa https://www.taidetestaajat.fi/ -sivustolla. Tässä niistä poimintoja:

Ihan kivaa oli, ettei ollu vaa jotain perust tauluja.

Minusta kokemus oli hyvä vaikka jotkut teokset eivät kiinnostaneetkaan.

Oli kiva kun sai itse arvioida ja jutella eikä ollut tylsää!

Det var intressant hela besöket och det var väldigt roligt att lyssna på allt.

Aluksi luulin että taide on todella tylsää mutta se oli todella kaunista!

Keväällä 2018 nuoret tutustuivat 8. Turku Biennaaliin pikataidetreffeillä. Syksyllä taidetestaajat pääsivät kurkistamaan museon kulissien taakse taidenäyttelyn kuratointiin ja museon omaan taidekokoelmaan. Kahdeksasluokkalaisten tekemien teosvalintojen ja tulkintojen pohjalta syntyy 14.12.2018 nähtävä kokoelmanäyttely Koululaiset kuraattoreina.

Taidetestaajia 8. Turku Biennaalissa Pekka Niskasen Yhteisöterrorit-teoksen äärellä.
Taidetestaajia 8. Turku Biennaalissa Tuula Närhisen FLUX - Läikehtivä muste -teoksen äärellä.
Taidetestaajia syksyllä 2018 museon kokoelmateosten äärellä. Kuva: Robert Seger.