Saavutettava museo

Saavutettavuuden edistäminen kuuluu oleellisena ja itsestäänselvänä osana Aboa Vetus & Ars Nova -museon toimintaan. Lähtökohtana on, että kaikilla on yhdenvertainen oikeus liikkua museossa ja kokea sen välittämä viesti esteettömästi. Saavutettavat tilat ja näyttelyt hyödyttävät kaikkia museokävijöitä, eivät vain tiettyjä kävijäryhmiä.

Aboa Vetus & Ars Nova -museo panostaa aktiivisesti museotilojen ja näyttelysisältöjen saavutettavuuden edistämiseen. Museo sai tästä työstään vammaisjärjestö Kynnys ry:n myöntämän Kynnys-palkinnon vuonna 2006.

Museon aulassa on jaossa kerroskarttoja, jotka helpottavat museotiloissa liikkumista.

Aboa Vetus – moniaistinen museokokemus

Aboa Vetuksessa voit tutustua keskiaikaiseen Turkuun noin kuusisataa vuotta vanhojen kivitalojen ympäröimänä. Maanalainen kaupunki avautuu kävijälle moniaistisesti ja sen valot, varjot, tuoksut ja äänet luovat ainutlaatuisen museokokemuksen. Lisäksi näyttelyssä on alueen arkeologisissa kaivauksissa löydettyihin esineisiin liittyen kosketeltavaa materiaalia, johon kävijä voi tutustua.

Ars Nova – taidetta ja vaihtuvia tunnelmia

Ars Novan näyttelyt luovat monipuolisen katsauksen nykytaiteeseen. Vaihtuvat näyttelyt esittelevät nykytaidetta sen kaikessa kirjossa yhdistämällä erilaisia esittämiskeinoja; kuvataide, veistokset, installaatiot, ääni ja liikkuva kuva luovat jokaiseen näyttelyyn ainutlaatuisen tunnelman.

Ars Novassa on helppo liikkua myös pyörätuolilla.

Kysyttävää saavutettavuudesta? Ota meihin yhteyttä! (info(at)aboavetusarsnova.fi, puh. 0207 181 640)

Saavutettavuus erityisryhmille

Vammaisten kanssa saapuvat henkilökohtaiset avustajat pääsevät museoon ilmaiseksi.

Liikuntaesteiset

Inva-autot

Inva-autot voivat jättää matkustajansa suoraan museon pääsisäänkäynnin eteen, josta pääsee invaramppia pitkin sisään museoon.

Hissit

Ars Novan toiseen kerrokseen pääsee hissillä. Aboa Vetukseen ei ole hissiä, mutta liikuntaesteisiä varten on oma sisäänkäynti museon pääsisäänkäynnin välittömässä läheisyydessä.

Esteetön wc

Esteetön wc sijaitsee Ars Novan ensimmäisessä kerroksessa. Tarkempia ohjeita wc:n sijainnista saa lippukassalta. Huom! Esteetön WC on valitettavasti poissa käytöstä 11.–25.11.2015 näyttelynrakennuksesta johtuen.

Istuimet näyttelytiloissa

Sekä Aboa Vetukseen että Ars Novaan on sijoitettu istuimia yleisön käyttöön. Kysy lippukassalta mukana kuljetettavia taittotuoleja.

Pyörätuolilla liikkuminen

Ars Novan voi pyörätuolilla kiertää kokonaan, mutta Aboa Vetuksesta pystyy katsomaan noin kolmanneksen johtuen museon sijoittumisesta keskiaikaisten rakennusten keskelle. Pyörätuolia käyttäviä pyydetään kääntymään henkilökunnan puoleen saapuessaan, tai jos mahdollista jo etukäteen (info(at)aboavetusarsnova.fi, puh. 0207 181 640).

Näkövammaiset ja heikkonäköiset

Aboa Vetuksen valaistusta on vähennetty esineiden säilyvyyden takaamiseksi. Keskiaikaiset rauniot asettavat myös tiettyjä rajoituksia esteettömyyden edistämiselle. Tästä johtuen joissakin paikoissa on portaita ja kynnyksiä, eikä kaikkia tiloja ole voitu varustaa käsijohtimin. Näkövammaisten tai heikkonäköisten ei tämän vuoksi suositella tutustuvan Aboa Vetuksen näyttelyihin ilman avustajaa.

Lippukassalta voit myös lainata suurennuslaseja.

Opaskoirat

Opaskoirat ovat tervetulleita museomme kaikkiin tiloihin.

Auditiivinen materiaali

Museossa on erityinen, perusnäyttelyyn liittyvä äänimaisema, joka tuo keskiajan elävästi koettavaksi myös kuuloaistin kautta.

Taktiilinen materiaali ja kohokartat

Aboa Vetuksen perusnäyttelyssä on kuusi toimintasaareketta, joissa kävijä pääsee konkreettisesti kokeilemaan erilaisia keskiaikaisia materiaaleja ja työtapoja.

Museon kaikista yleisölle avoimista tiloista on tuotettu kohokartat, jotka ovat lainattavissa lippukassalta. Karttojen kääntöpuolella on lisäksi pistekirjoituksella yleisesittely sekä Aboa Vetuksen että Ars Novan näyttelyistä. Kielivaihtoehtoina ovat suomi, ruotsi ja englanti.

Selkokieliset tekstit

Selkokieliset opasvihkot

Museon lippukassalta on saatavissa selkokieliset opasvihot Aboa Vetuksen perusnäyttelyn sisällöllisen saavutettavuuden tueksi. Vihkoja on kaksi: keskiaikaisen lapsen näkökulmasta kirjoitettu sekä keskiajan Turkua yleisemmin esittelevä.