Seminaari ja performanssi muistamisesta ja julkisista monumenteista pe 20.5. klo 15.00

UUTINEN | julkaistu: 16.5.2016

Julkinen taide, erityisesti monumentit, ovat paitsi muistamisen ja historiallisen itsetarkastelun, mutta myös vallan paikkoja. Tapaaminen Turussa 2016 -seminaarissa pureudutaan julkisiin monumentteihin ja niiden rooliin muistamisessa. Luvassa on keskustelua vastamonumenteista vaihtoehtoisina tapoina ymmärtää jaettua menneisyyttämme. Keskustelun lähtökohtana on Aurajokirannassa vuonna 2012 julkistettu monumentti Tapaaminen Turussa 1812. Panelisteina toimivat kuvataiteilija, kuraattori Márcio Carvalho, FM, tutkija Riina Lundman ja FM, arkkitehti Panu Savolainen. Seminaariin on vapaa pääsy, ja se järjestetään klo 15.00 alkaen Aboa Vetus & Ars Novan Factory-tilassa. Seminaari on englanninkielinen. Seminaarin päätteeksi nähdään Márcio Carvalhon performanssi.

Virallisia muistoja ja vastamonumentteja

Seminaari herättelee pohtimaan kysymyksiä siitä, kenellä on oikeus päättää, mitkä tarinat muistetaan ja mitkä unohdetaan. Seminaarin tavoitteena on kannustaa yleisöä kuvittelemaan vaihtoehtoisia tapoja, miten monumentit ja patsaat rakentavat yhteistä menneisyyttä vallanpitäjien valitseman kerrontatavan kautta. Seminaarissa pohditaan myös, voisivatko instituutioiden ulkopuoliset ryhmät ja yksilöt ehdottaa pysyviä vastamuistoja monumenttien ja niiden virallistamien tarinoiden rinnalle.

Seminaarin järjestää kuvataiteilija ja kuraattori Márcio Carvalho, joka on aiemmissa teoksissaan tutkinut muistia ja muistamista, ja sitä, miten erilaiset muistamisen tavat vaikuttavat käsityksiimme menneisyydestä.

Kuva Marcio Carvalhon performanssista.

RSS syöte