Sauvolainen Pekka Kuosmanen voitti tarinaniskennän Varsinais-Suomen mestaruuden

UUTINEN | julkaistu: 19.5.2017

Tarinaniskennän Varsinais-Suomen mestaruudesta kilpailtiin keskiviikkona 17.5. Aboa Vetus & Ars Nova -museolla iloisessa ja kannustavassa tunnelmassa. Suullista kertomusperinnettä ylläpitävän kilpailun ajatuksena on kiteyttää omakohtainen kertomus seitsemään minuuttiin ilman rooliasuja tai muuta rekvisiittaa.

Pekka Kuosmanen voitti Varsinais-Suomen mestaruuden ajankuvaa rakentavalla tarinallaan

Saatille lähdettiin, vaikka bensa oli vähissä – kertomus tanssien jälkeisistä tapahtumista ylsi tarinaniskennän Varsinais-Suomen mestaruuteen.

Illan voittaja, Sauvossa asuva Pekka Kuosmanen vakuutti tuomariston elävästi kerrotulla tarinallaan ja aistikkaalla tuokiokuvallaan 60-luvun tanssikulttuurista.

Kuosmasen kertomuksessa seurattiin tapahtumia, jotka alkoivat kohteliaasta lupauksesta saattaa tanssipari kotiin illan päätteeksi. Kahdenkymmenen asteen pakkasessa tarvittiin autokyytiä, mutta bensamittarin ennuste ei luvannutkaan hyvää. 

Tuomariston mukaan Kuosmasen kertomuksessa rakennettiin elävästi ajankuvaa ja kertomusta pidettiin kaikessa inhimillisyydessään samastuttavana. Kuulija saattoi kokea olevansa itse mukana tanssilavan pyörteissä. Nuoruudenkuvaukseen liittyi lisäksi nostalgiaa, johon kuulijat saattoivat heittäytyä.

Kuosmasen kertomus eteni johdonmukaisesti ja liikoja rönsyilemättä. Kertomus oli erityisen onnistunut tarinan eheyden ja tapahtumien eloisan kuvauksen osalta. Se täytti kokonaisuudessaan tarinankerronnalta odotetut omakohtaisuuden ja ehjän tarinallisuuden kriteerit”, kiteyttää tuomaristoon kuulunut kirjallisuuskriitikko Emmi Ketonen.

Ilta täynnä tarinoita

Palkintosijoilla nähtiin myös Raili Koski ja Mika Takkinen. Koski aloitti kilpailun tieteelliseksi ja tilastolliseksikin laajenevalla kertomuksella oman nimensä taustoista. Kosken esiintymistä kuvailtiin luontevaksi ja tulkintaa jopa stand-up -tyyliseksi. Väriä esitykseen toivat Kosken omaksuma Turun murre sekä hiottu esiintymistapa.

Mika Takkisen matkakertomus vei kuulijat Budapestiin ja Prahaan. Pienten yksityiskohtien avulla tarinaan oli luotu paikallisväriä, matkan tunnelmaa ja ajankuvaa. Takkisen kertomus sai myös kiitosta tarinan kytkemisestä nykyaikaan. Illan aikana nautittiin myös yleisön mukaansa tempaavista tarinoista, tuomariston muodostaessa yhteistä mielipidettään.

Kisan kolmihenkiseen tuomaristoon kuuluivat folkloristi ja museolehtori Maria Granlund, kirjallisuuskriitikko Emmi Ketonen sekä Suomen Elämäntarinayhdistystä edustanut Janne Aakko. Teatterinjohtaja ja nukketaiteilija Timo Väntsi juonsi tapahtuman ja loi iltaan leppoisan sekä innostavan tunnelman.

Elämäntarinat täydentävät virallista historiaa

Aboa Vetus & Ars Nova -museo järjesti Varsinais-Suomen mestaruuskisat yhteistyössä Suomen Elämäntarinayhdistyksen kanssa. Turun karsintojen voittaja Pekka Kuosmanen jatkaa tarinallaan Tarinaniskennän SM-kisojen loppukilpailuun, joka järjestetään heinäkuussa Kärsämäen Elämäntarinafestivaalien yhteydessä.

Suomen Elämäntarinayhdistyksen tavoitteena on edistää henkilökohtaisen historian arvostusta, herättää kiinnostusta sen tutkimiseen ja tallentamiseen sekä kannustaa luovaan elämäkerralliseen ilmaisuun. Seura julkaisee Elämäntarina-lehteä, joka on kansakunnan muistiarkisto ja toimii täydennyksenä viralliselle ja merkkimiesten historialle.

Tuomaristo kertoo ajatuksiaan hyvästä tarinasta.
Tuomaristo kertoo ajatuksiaan hyvästä tarinasta.
Mika Takkinen, Pekka Kuosmanen ja Raili Koski palkittiin Aboa Vetus & Ars Novan vuosikortilla ja Elämätarinalehdellä
Mika Takkinen, Pekka Kuosmanen ja Raili Koski palkittiin Aboa Vetus & Ars Novan vuosikortilla ja Elämätarinalehdellä
Teatterinjohtaja ja nukketaiteilija Timo Väntsi kertaa kilpailun sääntöjä.
Teatterinjohtaja ja nukketaiteilija Timo Väntsi kertaa kilpailun sääntöjä.

RSS syöte