KOLUMNI: Museon luonto

UUTINEN | julkaistu: 25.2.2008

Aboa Vetus & Ars Nova järjesti yhdessä Keskiajan arkeologian seuran kanssa 5.4. Keskiajan luontoillan. Museo keräsi luokseen historian, arkeologian ja luonnon harrastajia tapahtumaan, jossa oli paljon tuttua luontoiltamaisuutta yhdistettynä "uuteen" sivuteemaan - keskiaika. Tapahtuma oli alkua äänen ja historian käsittelyyn, tutkimukseen ja esittämiseen museossa, kokonaiseen ääniteemaan myöhemmin tulevaisuudessa. Museossa on ilo työskennellä erityisesti siksi, että sinne voi kutsua erilaisia ihmisiä tutustumaan johonkin aiheeseen tai tekemään jotakin kiinnostavaa kuten kuuntelemaan, mitä sanottavaa Veikko Neuvosella on turkulaiseen jätehuoltoon keskiajalla. Keskiajan luontoillan onnistumisen resepti: luontoillan keskiössä oli asiantuntijuus eikä keskustelijoita ollut vaikea saada houkuteltua mukaan. Tapahtuma oli riittävän pieni ja sen järjestelyt eivät vaatineet kuukausien ponnisteluja. Luontoillan teema oli uteliaisuutta herättävä eikä kovin haudanvakava ja siitä tiedottaminen tuotti heti palautetta ja kyselyjä, eräänlaista kannustusta. Myös yhteistyökumppanit löytyivät vaivatta ja taas syntyi uusia ideoita. Viimeinen silaus saatiin, kun paikalle tuli n. 150 kuulijaa ja tunnelma oli jännittävä radioinnin ja upeiden asiantuntijoiden ansiosta. Parasta oli tietysti monia aiheita käsittelevä keskustelu, jossa kuusi luonnon ja historian asiantuntijaa vuoronperään kommentoivat aiheita mehiläishoidosta lantakuoriaisten ja monnien kautta mätäjärven tilaan.

Aboa Vetus & Ars Nova -museon yhtenä perustehtävänä on välittää tietoa keskiajasta Luostarikorttelissa, Turussa ja Suomessa. Tutkittu tieto ei ole kaiken kattavaa eikä aina ole olemassa valmiita vastauksia, miten ennen elettiin. Muistitieto satojen vuosien takaa on hajaantunut näkymättömän ohueksi rihmastoksi nykytodellisuudessamme. Historiallisen tiedon hankkiminen edellyttää syvälle menemistä, mutta entäpä jos siellä syvällä menneisyydessä jäämme hetkeksi paikallemme ja tarkastelemme sitä maailmaa sivuille. Silloin tulee eteen kysymyksiä vaikkapa luonnosta, sen tuoksuista, äänistä, kasvusta ja sen käsitteestä! Oliko keskiajan kansalaisella ajatus luonnosta lainkaan sellainen kuin meillä? Tällaisten kysymysten parissa museo voi johdattaa kävijänsä lähemmäksi menneisyyden elämismaailmaa.

Kiitos Terttu Lempiäiselle, Veikko Neuvoselle, Kari Uotilalle, Timo Vuorisalolle, Pekka Käärille, Auli Touriselle, Jussi-Pekka Taavitsaiselle, Jouni Koutoselle ja Päivi Leppäselle luontoillan onnistumisesta.

RSS syöte