Toni R. Toivonen: Musta lammas – Black Sheep

Takkahuone
13.9.−3.11.2013
Toni R. Toivonen: Vailla ihmisen kuvaa, 2013. Julisteet, öljy raudalle.
Toni R. Toivonen: Vailla ihmisen kuvaa, 2013. Julisteet, öljy raudalle.

Toivo ja epätoivo kohtaavat Toni R. Toivosen Musta lammas -näyttelyssä

Toni R. Toivosen Musta lammas – Black Sheep -näyttely Aboa Vetus & Ars Novan Takkahuone-galleriassa esittelee taiteilijan uusinta tuotantoa. Toivosen näyttely koostuu installaatiosta sekä kolmesta maalauksellista kollaasista. 

Näyttelyn teokset kommentoivat ulkopuolisuuden ja menetyksen teemoja. Näyttelyn nimi, Musta lammas, sysää assosiaatioiden ketjun liikkeelle. Musta lammas on se, joka ei kuulu laumaan. Lammas kuvataiteessa tuo lähes väistämättä mieleen taidehistorian lukuisat toisinnot Agnus Dei, Jumalan Karitsa -aiheesta.

Perinteisestä maalauksesta irtautuminen on uudistanut Toivosen teosten muotokieltä, tehnyt niistä käsitteellisempiä ja vähemmän esittäviä. Taiteilija kiteyttää tunteita teosten taustalla: hyvässä teoksessa toivo ja epätoivo kohtaavat.

Kollaasien materiaalina taiteilija on käyttänyt kauniisti homehtuneita julisteita ja pohjana eri tavoin kulutettua metallia. Teosten kuva-aiheet ikään kuin työntyvät kuvapinnasta esiin ja materiaalien moniulotteisuus korostuu. Paperi toimii Toivoselle paljolti maalin tavoin, mahdollistaen kuitenkin täysin uusia asioita, kuten repimisen tuoman intensiteetin ja käytetyn materiaalin oman historian.

Kollaasien lisäksi esillä on installaatio, Kun olimme kuolemattomia, jonka keskiössä on kuolleena syntynyt täytetty musta karitsa. Teos kommentoi monitasoisesti elämän suurimpia kysymyksiä; syntymää, kuolemaa, kuolemattomuutta. Toivonen kuvailee, että hänen teoksensa syntyvät kaaoksen tuotteena – hänelle taiteen tekeminen on vahinkojen hallitsemista, intuition seuraamista ja lopulta myös itsensä kohtaamista. Erilaiset jätteet ja hylätty saavat uuden muodon ja hengen taiteilijan käsissä.

Toni R. Toivonen (s. 1987 Helsingissä) on valmistunut vuonna 2012 Turun AMK:n taideakatemiasta ja jatkaa nyt kuvataiteen maisteriopintoja Helsingin Kuvataideakatemiassa. Hänen töitään on ollut esillä Suomessa, Isossa-Britanniassa ja Yhdysvalloissa. Toivonen on noteerattu kansainvälisesti ja hänelle on myönnetty useampia apurahoja taiteelliseen työskentelyyn.

Toni R. Toivonen työskenteli vuonna 2012 Aboa Vetus & Ars Novan taiteilijaresidenssissä. Residenssi on museon organisoima ja sitä ylläpitää Matti Koivurinnan säätiö.

www.tonirtoivonen.wordpress.com

Toni R. Toivonen: Kun olimme kuolemattomia 2013. Karitsa, kullattu vaijeri, hengityskoneisto.
Toni R. Toivonen: Mikä jää jäljelle / Silloin olimme rakastavaisia, 2013. Pornografiset aikakauslehdet, liima metallille.
Toni R. Toivonen: Yrityksiä ymmärtää itseä, 2013. Julisteet, ruoste metallille.
Toni R. Toivonen: Vailla ihmisen kuvaa, 2013. Julisteet, öljy raudalle.