Samu Raatikainen: Rough Cuts

Takkahuone
10.8.−30.9.2018

Näyttelyn nimi Rough Cuts viittaa uudistumiseen ja muutoksiin Samu Raatikaisen maalauksissa. Uuden etsiminen ja siihen liittyvät riskit kiehtovat taiteilijaa, jolle prosessi ja materiaaleilla kokeilu ovat tärkeitä.

Raatikainen tuo Takkahuoneeseen kookkaita maalauksia, joissa hän tutkii luontoa ja sen muuttumista. Teoksissaan Raatikainen hyödyntää itse kehittämäänsä menetelmää, jonka avulla hän siirtää akryylimaalipintoja kollaasinomaisesti kankaalle. Muoville siveltyä akryylipintaa työstämällä syntyy säikeistä ja yksityiskohdiltaan monipuolista jälkeä, jonka kaltaista ei saa aikaan millään muulla menetelmällä. Monivaiheista työskentelyä ohjaa intuitio, sattuma ja ilmaisuvoima. 

Kuvataiteilija Samu Raatikainen (s.1971) asuu ja työskentelee Turussa. Hän on työskennellyt Aboa Vetus & Ars Novan taiteilijaresidenssissä keväällä 2018. Raatikainen on opiskellut Vapaassa Taidekoulussa (1991–1994) ja suorittanut taiteiden maisterin tutkinnon Chelsea College of Art & Designissa, Lontoossa 1997. Hänen teoksiaan on mm. Porin taidemuseon, Heinon Taidesäätiön ja Tampereen taidemuseon kokoelmissa. Raatikainen valittiin 2003 Vuoden nuoreksi taiteilijaksi ja hän oli yksi Suomen Taideyhdistyksen William Thuring -palkinnon saajista vuonna 2009.

Näyttelyä on tukenut Taike, TOP-säätiö ja opetus- ja kulttuuriministeriö.