Perusnäyttely – Löydetty kaupunki

Aboa Vetuksen rauniotila sisältää kuuden keskiaikaisen rakennuksen rauniot, joiden lomassa näyttelyn kulkureitti kiertää. Sen varrelta hahmottuu alueen kaupunkimainen luonne ja aukeaa näkymiä yksittäisiin kellareihin. Luostarin jokikatu, joka oli yksi keskiaikaisen Turun pääkaduista, kulkee edelleen halki museoalueen. 

Arkeologisesta kaivauksesta museoksi

Museoalueen rauniot saatiin esiin ennen museon avaamista vuonna 1995 tehdyissä mittavissa arkeologisissa kaivauksissa. Rakennukset säilytettiin sellaisina kuin ne löydettäessä olivat. Historian myötä kehittyvä, luonnollinen ja rakenteissa näkyvä kerroksellisuus hyväksyttiin.

Vauras kivitalokortteli

Tämä Luostarikorttelina tunnettu kaupunginosa oli vauraiden kauppiaiden ja käsityöläisten asuinpaikkaa, mikä ilmenee komeissa kivestä ja tiilestä muuratuissa asuintaloissa. Museon alueelta tehdyt esinelöydöt kuten kaakeliuuneihin kuuluneet keramiikanpalat, hienostuneiden juomalasien sirpaleet tai omistaltaan kadonnut kultasormus viestivät ylellisyydestä, joka oli keskiajalla vain harvojen saatavilla. Osa löydöistä on saatu konservoinnin kautta varsin eheään muotoon kuten naudan nahasta valmistettu noin 6-vuotiaan lapsen kenkä, joka on koottu lestin päälle. Joissakin tapauksissa katkelman perusteella on valmistettu jäljennös alkuperäisestä esineestä. 

Perusnäyttelyssä riittää tutkittavaa ja kokeiltavaa lapsillekin

Toiminnallisten tehtäväsaarekkeiden avulla voi kokeilla seinätiilien ladonnassa keskiajalla käytettyjä tekniikoita, kirjoittaa kirjoituspuikolla vahatauluun tai pelata keskiajalla suosittua kettupeliä. Lupa osallistua ja leikkiä koskee myös näyttelyssä olevaa 1400-luvun kauppiaan talon pienoismallia, jonka nukke- ja eläinhahmoilla voi eläytyä vuosisatojen takaiseen aikaan.