NUKKEKOTEJA Lontoon Victoria and Albert Museum of Childhoodin kokoelmasta

27.11.201510.4.2016
Ars Nova
Tate Baby House, Englanti, 1760. Korkeus 220 cm, leveys 125 cm, syvyys 110 cm. Nukkekodin nimi juontaa talon viimeisimpään omistajaan, rouva Walter Tateen ja sen esikuvana on 1700-luvulla rakennettu kaupunkitalo Dorsetissa, Lounais-Englannissa. Talossa on kaksi makuuhuonetta, ruokailuhuone, olohuone, keittiö ja palvelusväen tiloja. Runsaasti kalustetusta kodista löytyy yhteensä noin 200 esinettä. © Victoria and Albert Museum, London

Lumoudu lukemattomista yksityiskohdista, taidokkaasta käsityöstä ja brittiläisestä asumiskulttuurista sukeltamalla pienoismaailmojen pariin! Marraskuusta huhtikuuhun Aboa Vetus & Ars Nova -museossa on esillä 12 upeaa nukkekotia Lontoon Victoria & Albert Museum of Childhoodin kokoelmasta. Näyttely avautuu 27.11.2015 ja on esillä huhtikuuhun 2016 saakka, jonka jälkeen se jatkaa kansainväliselle näyttelykiertueelle muualle Eurooppaan ja Yhdysvaltoihin.

Taidokasta käsityötä ja lukemattomia yksityiskohtia

Vanhin Aboa Vetus & Ars Novassa esillä oleva nukkekoti on alun perin vaatekaapiksi valmistettu Joy Wardrobe vuodelta 1712. Uusinta nukkekotidesignia edustaa Kaleidoscope House vuodelta 2001. Näyttelyssä on sekä käsityönä valmistettuja uniikkeja taide-esineitä että tehdasvalmisteisia taloja.

1900-luvun alkuun asti nukkekodit valmistettiin käsityönä, ja niiden sisustamiseen tarvittavia esineitä tilattiin eri alojen taitajilta kuten puu- tai hopeasepiltä. Näyttelyn talojen sisustus ja irtaimisto tarjoavat valtavan määrän yksityiskohtia katsottavaksi. Yhdessä talossa voi olla jopa yli 300 miniatyyrikokoista esinettä: huonekaluja, astioita, tekstiilejä ja jopa vahasta valmistettuja kynttilöitä. Talot sisältävät viehättäviä yksityiskohtia kuten kerrosten välillä kulkeva hissi 1870-lukua kuvaavassa Betty Pinneyn talossa tai modernistinen seinämaalaus 1930-luvulta Whiteladies-talon terassilla.

Kurkistuksia brittiläiseen asumiskulttuuriin

Näyttelyn nukkekodit kertovat Ison-Britannian asumiskulttuurista 1700-luvulta tähän päivään. Loisteliaat kartanot ja toisaalta tavallisten lontoolaisten kodit avaavat eri yhteiskuntaluokkien asumisen historiaa, aikakausien tyylejä sekä kotielämän ideaaleja. Yhteiskunnalliset muutokset kuten teollistuminen, sota-aika, massamuutto ja uudet teknologiat ovat vaikuttaneet brittiläisten kotien ja asuinympäristöjen suunnitteluun. Näyttelyn tekstit sijoittavat talot Ison-Britannian historiaan. Lisäksi jokaiseen nukkekotiin kuuluu ääniraita, jolla talojen kuvitteelliset asukkaat kertovat itse kotiensa iloista ja murheista.

Kattava oheisohjelma ja lasten leikkimaailma kutsuvat osallistumaan

Näyttelyllä on kattava oheisohjelma, jonka toteutukseen osallistuvat myös alan harrastajat. Luvassa on muun muassa nukkekotimessut, nukkekotiaiheisia kursseja ja luentoja sekä nukketeatteria ja opastettuja kierroksia näyttelyyn. Joulun välipäivinä opastettuja kierroksia järjestetään päivittäin.

Näyttelyn myötä Aboa Vetuksessa avautuu lapsille hauska leikkimaailma eri aikakausia kuvaavine, leikittävine nukkekoteineen. Myös Aboa Vetus & Ars Novan museokauppa täyttyy ihanilla nukkekotitavaroilla.

Aboa Vetus & Ars Novan viikonloppuisin järjestettävillä yleisöopastuksilla tutustutaan myös Nukkekoteja-näyttelyyn. Yleisöopastukset alkavat lauantaisin ja sunnuntaisin klo 11.30 Aboa Vetuksesta ja jatkuvat Nukkekoteja-näyttelyyn klo 12.15. Kierrokselle on mahdollista liittyä mukaan myös 12.15 alkaen. Opastus sisältyy pääsylipun hintaan.

Killer Cabinet -nukkekoti, Englanti, 1835–1838. Korkeus 171 cm, leveys 160 cm, syvyys 56 cm. © Victoria and Albert Museum, London