Ars Nova

Maanalaisen Aboa Vetuksen yläpuolella olevassa entisessä Rettigin palatsissa toimii nykytaiteeseen keskittyvä Ars Nova. Sen ensimmäisessä kerroksessa esitellään vuosittain neljä vaihtuvaa näyttelyä ja toisessa kerroksessa tarjoillaan kattaus Matti Koivurinnan säätiön taidekokoelmasta kaksi kertaa vuodessa. Osa vaihtuvista näyttelyistä täyttää myös Ars Novan toisen kerroksen. Takkahuone-galleria sijaitsee Ars Novan toisessa kerroksessa.

Ars Novassa on nykytaiteen esittämiseen noin 600 neliömetriä. Rettigin palatsi, joka alkujaan suunniteltiin asuinrakennukseksi Rettigeille, toimii nykyään taidemuseona. Ars Novan ensimmäisessä kerroksessa eri kokoiset näyttelyhuoneet seuraavat toisiaan ja muodostavat intiimiksikin kutsutun näyttelytilan. Ensimmäisessä kerroksessa on vain muistumia tilan alkuperäisestä käyttötarkoituksesta palatsin kellarina.

Ars Novan toisessa kerroksessa on sijainnut Rettigien aikana makuuhuoneita. Alkuperäistä sisustustyyliä näyttelytilassa on yhä näkyvillä: vihreällä marmorilla päällystetty kylpyhuone tai jalopuulla verhoiltu käytävä. Ars Novan toinen kerros poikkeaa näyttelytilana ensimmäisestä kerroksesta erityisesti siksi, että toisen kerroksen ikkunoista avautuvat näkymät sekä Rettiginrinteen puoleiseen puistomaiseen puutarhaan että Nunnankadulle. 

NYT

10.3.201728.5.2017
Moniosainen mediainstallaatio Madame B on nykyaikaan sijoittuva uudelleentulkinta Gustave Flaubertin klassikkoromaanista Rouva Bovary.
10.3.20175.11.2017
Näyttelyssä tutustutaan taiteilijoihin kokoelman merkkiteosten takana. Esillä on runsaasti teoksia sekä kotimaisilta että kansainvälisiltä taiteilijoilta.

TULOSSA

8.6.201727.8.2017
Kesän päänäyttelyssä Minän teatteri, esittäytyy kymmenen suomalaista valokuvataiteilijaa omakuvallisilla teoksilla.
8.9.20175.11.2017
Vuoden nuori taiteilija -palkintonäyttely nostaa esiin kiinnostavinta suomalaista nykytaidetta.
17.11.20178.4.2018
Kahdeksas Turku Biennaali antaa tilan sille, mikä taiteen tekijöitä 100-vuotiaassa Suomessa puhuttaa: näyttelyyn valmistuvat teokset ilmentävät kiinnostavimpia ajankohtaisia aiheita ja ajatuksia. Luvassa on pohdintaa yhteiskunnallisista aiheista, ihmisenä olemisesta ja maailman nykytilasta.