Maria Prymatšenkon satumainen maailma

Ars Nova
27.4.−2.9.2018

Maria Prymatšenko (1908–1997) on Ukrainan tunnetuimpia taiteilijoita. Kesällä 2018 tämän itseoppineen taiteilijan värikkäitä eläinhahmoja, kukkasommitelmia ja kansankuvauksia nähdään ensimmäistä kertaa Suomessa. Turussa toimivan Aboa Vetus & Ars Novan tuottamassa näyttelyssä Maria Prymatšenkon satumainen maailma esitellään taiteilijan vesiväri- ja guassimaalauksia. Teokset kuuluvat Ukrainan kansantaiteen museon kokoelmaan Kiovassa.

”On ollut hienoa saada tutustua Ukrainan kansantaiteen museon laajaan Prymatšenko-kokoelmaan. Olemme pyrkineet kokoamaan kokoelman teoksista runsaan ja mieleenpainuvan ensikosketuksen ukrainalaisten rakastaman Prymatšenkon taiteeseen”, kertoo Aboa Vetus & Ars Novan amanuenssi Silja Lehtonen.

Prymatšenkon maalaukset ovat täynnä mielikuvitusta ruokkivia yksityiskohtia. Teosten koreapyrstöiset linnut ja muut eläinhahmot kantavat inhimillisiä piirteitä: ne kinastelevat, musisoivat tai aterioivat yhdessä, tai vain marssivat yksissä tuumin kuva-alan poikki. Prymatšenkon symmetristen ja koristeellisten kukkasommitelmien väriloisto kertoo tarinaa samasta maailmasta. Perinteistä ukrainalaista maalaiselämää kuvaavat maalaukset ovat kuin satukirjan kuvituksia.

Maria Prymatšenko syntyi vuonna 1908 Bolotnian kylässä Ukrainassa. Hän oppi perheeltään perinteisiä ukrainalaisia käsityötaitoja kuten kirjailun ja pääsiäismunien maalaamisen ja ilmaisi rikasta fantasiamaailmaansa piirtämällä ja maalaamalla.
Vuonna 1936 Prymatšenko kutsuttiin Kiovaan työskentelemään taiteilijayhteisöön, jonka tavoitteena oli tehdä kansantaidetta ammattimaisesti. Prymatšenkon teoksia vietiin runsaasti näyttelyihin eri puolille Eurooppaa ja vuonna 1937 hänet palkittiin kultamitalilla Pariisin maailmannäyttelyssä. Hänen maalauksensa tekivät siellä suuren vaikutuksen muun muassa Pablo Picassoon, joka tarinan mukaan kutsui häntä ”taiteelliseksi ihmeeksi”.

Toisen maailmansodan syttyessä Maria Prymatšenko palasi Kiovasta kotikyläänsä. Seuraavan kerran hän toi teoksia yleisön nähtäville 1960-luvulla. Vesivärien vaihto guassiin mahdollisti voimakkaamman väri-ilottelun ja tarkkapiirteisemmän ilmaisun.

Maria Prymatšenkon satumainen maailma on esillä 27.4.–2.9.2018 Aboa Vetus & Ars Nova -museon ensimmäisessä kerroksessa.

Näyttelyn yhteistyökumppanina toimii Marimekko.

Maria Prymatsenko, Jänisten ja lintujen kevätjuhla, 1968, guassi paperille, 60 x 84 cm, Ukrainan kansantaiteen museo.
Maria Prymatsenko, Karhut mehiläistarhassa, 1965, guassi paperille, 57 x 80,5 cm, Ukrainan kansantaiteen museo.
Maria Prymatsenko, Sikakaunotar, 1965, guassi paperille, 60 x 85 cm, Ukrainan kansantaiteen museo.
Maria Prymatšenko: Pikkupaimenet, 1959, guassi paperille, 60 x 80 cm, Ukrainan kansantaiteen museo.
Maria Prymatšenko: Suuri riita, 1936, vesiväri paperille, 30 x 41 cm, Ukrainan kansantaiteen museo.
Maria Prymatšenko: Ushatka on saalistanut ravun, 1983, guassi paperille, 61 x 65,5 cm, Ukrainan kansantaiteen museo.
Maria Prymatšenko: Vihreä elefantti, 1936, vesiväri paperille, 30 x 41 cm, Ukrainan kansantaiteen museo.