Koululaiset kuraattoreina

Ars Nova
14.12.2018−17.3.2019

”Jännä, erilainen, outo.”

”Näyttää perunalta!”

”Se on sellainen neljäkymppisen henkilön vähän cringe lomaselfie.”

”Teos oli hieno, se kuvasti rauhaa ja sitä että kaikki on lopulta hyvin vaikka olisitkin yksin.”

Mitä mieltä nuoret ovat taiteesta?

Museoiden kokoelmanäyttelyissä taideteoksia tarkastellaan yleensä museoammattilaisen näkökulmasta. Tässä näyttelyssä kuraattorin valta on ojennettu nuorille. Taideteosten rinnalla näyttelyssä pääsee lukemaan kahdeksasluokkalaisten mielipiteitä ja kommentteja töistä. Taide ihastuttaa, ärsyttää tai kummastuttaa ja samasta teoksesta syntyy monta erilaista tulkintaa.

Näyttely on syntynyt Suomen kulttuurirahaston valtakunnallisen Taidetestaajat-suurhankkeen myötä. Hankkeessa Kulttuurirahasto vie kolme ikäluokkaa yläasteen 8.-luokkalaisia vierailulle taidelaitoksiin. Syksyllä 2019 Aboa Vetus & Ars Novassa on vieraillut yli 1000 kahdeksasluokkalaista tutustumassa taiteeseen. Nuoret saivat tehdä teosvalintoja museon taidekokoelmasta ja kertoa oman mielipiteensä ja tulkintansa teoksista.

Aboa Vetus & Ars Nova -museon karttuvassa taidekokoelmassa on 650 teosta suomalaisen ja länsimäisen taiteen lähihistoriasta. Kokoelman varhaisimmat teokset ajoittuvat 1800-luvun lopulle, mutta pääpaino on 1950-luvun puolivälin jälkeisellä ajalla ja nykypäivässä.