Kallis Kangas

Aboa Vetus
1.10.2007−30.3.2008

Arkeologis-historialliseen Aboa Vetus -museoon sijoittuva Kallis kangas -näyttely kertoo kankaan merkityksestä keskiajalla niin kauppatavarana kuin omistajansa yhteiskunnallisen aseman osoittajanakin. Se esittelee kankaankudonnan prosessia langan valmistuksesta värjäämiseen ja kudonnan eri tekniikoihin.

Kallis kangas tuo yleisön nähtäville runsaan valikoiman arkeologista löytöaineistoa. Harvoin nähtävillä olevista tekstiili- ja esinelöydöistä suurin osa on löydetty Lödösen alueelta Ruotsista. Näyttelyä on täydennetty turkulaisella aineistolla.

Keskiajan ihmisten käyttämistä vaatteista saa hyvän käsityksen näyttelyssä olevien vaatekopioiden avulla. Niiden avulla kerrotaan esimerkiksi, miltä kauppias tyttärineen on näyttänyt 1200-luvulla tai millaisia vaatteita 1300-luvun suutari ja hänen oppipoikansa käyttivät. Näyttelyn teemat käsittelevät kangasta kaupankäynnin kohteena, kankaan ja pukujen valmistukseen kuuluvaa käsityötä, sen valmistuksen tekniikoita sekä vaatetusta.

Kankaat olivat keskiajalla, kuten näyttelyn nimikin ilmaisee, arvokkaita kaupankäynnin tuotteita. Pohjolaan kaupankäynnin tuloksena kulkeutui pääasiassa villakankaita. Niistä hienointa oli verka, lyhytnukkainen ja tiivis villakangas. Valmiiksi viimeistelty verka oli kiiltävää ja hyvin vettä hylkivää. Turussa ensimmäinen verkatehdas aloitti toimintansa jo 1500-luvulla.

Sarka oli keskiajalla verkaa arkisempi ja paksumpi tiheäksi vanutettu villakangas. Kun verka oli useimmiten värjättyä kangasta, jätettiin sarka yleensä värjäämättömäksi. Sarkaa tehtiin myös kotioloissa.

Kankaiden laatu ja käyttötarkoitus vaihtelivat käyttäjän tarpeiden ja varallisuuden mukaan. Ihmisten oli keskiajan lakien mukaan pukeuduttava säätynsä ja varallisuutensa mukaisesti. Laki määräsi myös, miten hienoja materiaaleja kullakin oli lupa puvuissaan käyttää. Näyttelyn on tuottanut ruotsalainen Lödösen museo, joka kuuluu Aboa Vetus & Ars Nova -museon lailla pohjoismaiseen keskiaikamuseoiden yhteistyöverkostoon.