Hanna Saarikoski: Viivoista tehty

Takkahuone
15.11.2013−2.2.2014

Hanna Saarikosken kaksi uutta videoteosta nähdään 15.11. alkaen Aboa Vetus & Ars Novan Takkahuone-galleriassa. Saarikosken teosten pääosassa ovat piirtäminen, viiva ja havainnointi.

Eyeliner-videossa nainen piirtää, tai oikeastaan rajaa, kasvojensa ääriviivoja mustalla silmienrajaustussilla. Kun yksi viiva löytää kasvon rajat, kääntää nainen päätään ja aloittaa rajaamisen alusta. Saarikoski kuvailee kolmiulotteiselle pinnalle piirtämistä:

Tavallisesti piirtäessä ääriviiva on konkreettisuudestaan huolimatta aineeton ja abstrakti. Ihon kolmiulotteisella pinnalla viivan luonne muuttuu, piirtäjän katseen ja liikkeen epätarkkuus paljastuu. Piirtäminen vaati ääretöntä keskittymistä, mutta ei silti voi ’osua’ kuin hetkittäin. Tällöin videolla on nähtävillä häivähdys täydellistä ääriviivaa. 

Croquis-videon lähtökohtana on klassinen, nopeatempoinen mallipiirtäminen. Viivoista koostettu luonnollisen kokoinen makaava hahmo vaihtaa asentoaan intiimissä ympäristössä, sängyllä. Saarikoski on työstänyt animaatiota varten yli 300 croquis-piirrosta, mallin maatessa mahdollisimman paikallaan jokaisen piirustussession ajan. Videon liike rakentuu siitä, miten taiteilija on nähnyt ja piirtänyt hahmon joka kerta hieman eri tavalla. Liike tuo esiin luonnollisen piirtämisen mahdottomuuden täydelliseen toistoon.

Ylhäältä alaspäin ja makaavan tekeminen ei ole helpoin mahdollinen lähtökohta croquis-piirtämiselle. Valinta liittyy mahdollisesti juuri piirtämisessä tapahtuvan kolmiulotteisen muuntumiseen kaksiulotteiseksi – ylhäältä alaspäin tarkasteltu makaava on littein mahdollinen asento. Katseen suunta mahdollistaa myös monia tulkintoja. Saarikoski analysoi.

Videoita yhdistää perinteisen piirtämisen vieminen uudelle tasolle: viiva käyttäytyy itselleen ominaisesti, mutta piirtojälki ei ole pysyvää, vaan se on liikkeessä. Piirretty viiva on todiste hetkestä, jolloin se on syntynyt – dokumentoimalla ja esittämällä viivan piirtymisen Saarikoski tuo teon lähemmäs katsojaa.

Kuvataiteen klassiset kysymykset kiinnostavat taiteilijaa. Eyeliner kommentoi omakuvatraditiota, ruumiillisuutta ja oman tilan hahmottamista. Croquis asettuu julkisen ja yksityisen välimaastoon: piirretty alastonmalli sängylle projisoituna haastaa katsojan nykyaikaisen odaliskin, taiteen kuvastossa tunnetun makaavan naishahmon, maailmaan.

Hanna Saarikoski (s. 1978 Kannus) on Kuvataideakatemiasta vuonna 2008 valmistunut helsinkiläinen kuvataiteilija. Hänen teoksiaan on ollut esillä lukuisissa yksityis- ja ryhmänäyttelyissä Suomessa. Saarikosken teoksia on Nykytaiteen museo Kiasman ja Suomen taideyhdistyksen kokoelmissa.

Näyttelyyn liittyvät croquis-piirustustapahtumat

Lauantaina 30.11.2013 klo 14 ja 18.1.2014 klo 13 järjestetään croquis-piirustustapahtuma Hanna Saarikosken Viivoista tehty -näyttelyssä Takkahuoneessa. Tapahtumassa tehdään nopeita, luonnosmaisia piirustuksia elävästä mallista ja siihen voi osallistua kuka tahansa museon pääsymaksulla.

Hanna Saarikoski. Kuva: still-kuva videosta Eyeliner, 2013.

Hanna Saarikoski, Eyeliner, 2013. Still-kuva videosta.
Hanna Saarikoski: Croquis, 2013. Still-kuva videosta.
Hanna Saarikoski: Croquis, 2013. Still-kuva videosta.
Hanna Saarikoski: Croquis, 2013. Still-kuva videosta.
Hanna Saarikoski, Eyeliner, 2013. Still-kuva videosta.