Blue Velvet – teoksia Matti Koivurinnan säätiön taidekokoelmasta

Ars Nova
13.9.2013−2.2.2014
Mari Rantanen: Blue Velvet, 1987.
Mari Rantanen: Blue Velvet, 1987.

Blue Velvet -näyttely lähestyy Matti Koivurinnan säätiön taidekokoelmaa 1980-luvun näkökulmasta

Aboa Vetus & Ars Novan näyttely Blue Velvet esittelee pienen palan 1980-luvun taiteesta, sen tekijöistä ja ilmenemismuodoista Matti Koivurinnan säätiön taidekokoelmassa. Näyttely pikemminkin vastaa kuin julistaa: Millaisena 1980-luku näyttäytyy tässä taidekokoelmassa, ja mitä tuo aika on jättänyt jälkeensä?

Moni tänäkin päivänä tunnettu taiteilija sai 1980-luvulla uralleen näkyvän alun. Yksi heistä on taidemaalari Mari Rantanen, jonka teos Blue Velvet (1987) voidaan tulkita viittaukseksi mm. David Lynchin samannimiseen synkeän erikoiseen elokuvaan vuodelta 1986. Samalla maalaus on yksi esimerkki kuvataiteen tavasta lainata ja kommentoida oikeastaan kaikkea sen liepeillä olevaa ja asettua vuoropuheluun eri taidemuotojen välillä.

Näyttelyssä on esillä teoksia 20 taiteilijalta: Afrika (Sergei Bugajev), Pierre Alechinsky, Sam Francis, Outi Heiskanen, Auguste Herbin, Veikko Hirvimäki, David Hockney, Paula Häiväoja, Evgenij Juffit, Deborah Kass, Evgenij Kozlov, Rosa Liksom, Leena Luostarinen, Timur Novikov, Kimmo Ojaniemi, Pablo Picasso, Mari Rantanen, Robert Rauschenberg, James Rosenquist, Kain Tapper.

Matti Koivurinnan säätiön taidekokoelmassa on teoksia suomalaisen ja länsimaisen taiteen lähihistoriasta. Kokoelmassa on yli 600 teosta ja se on karttuva. Kokoelman vanhimmat teokset ovat 1800-luvun loppupuolelta, mutta pääpaino on 1950-luvun puolivälin jälkeisellä ajalla ja nykypäivässä. Kokoelman pohjana on yksityisen keräilijän, kauppaneuvos Matti Koivurinnan taidekokoelma, jonka hän lahjoitti nimeään kantavalle säätiölle vuonna 1987.