Anneli Nygren: Vampyyrin tutkijat

Takkahuone
5.5.−11.9.2016

Turkulaisen mediataiteilija Anneli Nygrenin uusi videoteos Vampyyrin tutkijat (2016) johdattelee vampyyritarinoiden ja tarinaperinteen äärelle. Aboa Vetus & Ars Novan Takkahuone-galleriassa nähtävässä lyhytelokuvassa monikerroksellinen tarinaperinne kirjavine viittauksineen sulautuu nykyhetkeen ja muodostaa absurdin kertomuksen. Teoksesta tulee osa vampyyritarinoiden monipolvista jatkumoa.

Anneli Nygrenin teoksen pääosassa ovat turkulaiset opiskelijat, jotka syventyvät tutkimaan verikreivittäreksi kutsuttua Elisabeth Bathorya. 1500-luvulla eläneestä Bathorysta tuli vampyyrielokuvien keskeinen sankaritar 1960- ja 1970-luvuilla. Vampyyrien maailmaan uppoavien tutkijoiden suhde todellisuuteen hämärtyy, ja rajanveto tutkijan ja tutkimuskohteen välillä käy vaikeaksi. Tutut turkulaiset maamerkit ja maisemat muuttuvat arvoituksellisiksi toisen todellisuuden näyttämöiksi ja toisiinsa limittyvät aikatasot ja eri aikoina eläneet henkilöt sekoittuvat erilaisiin vampyyriaineistoihin.

Anneli Nygren (s.1958) on videotaiteilija, singer-songwriter ja oman elämänsä journalisti, joka asuu ja työskentelee Turussa. Nygren on tehnyt videoteoksia, animaatioita, fiktioita, dokumentteja ja musiikkivideoita 1980-luvulta asti, ja hänen teoksiaan on näytetty museoissa, gallerioissa ja festivaaleilla jo 25 vuoden ajan.

Anneli Nygren, Vampyyrin tutkijat, 2016, still-kuva videoinstallaatiosta.
Anneli Nygren, Vampyyrin tutkijat, 2016, still-kuva videoinstallaatiosta.